Цитатът „напред науката е слънце” от стихотворението на Стоян Михайловски „Върви, народе възродени” ще се окаже направо буквален, ако успеете да си направите светеща книга за библиотеката. Ето какво ви е нужно за нея:

Необходими материали:
- лампа (от всичко по левче за 3-4 лв.)
- книга (с поне 700-800 страници), която можете да прежалите
- гумен ластик
- нож за рязана на хартия или макетно ножче

Как: Лампата, която ще закупите от евтин магазин всъщност не ви трябва. По-важна е конструкцията с лампата и фасонката – тях трябва да отстраните от цялата конструкция, за да може да ги използвате. Конкретната лампа, която е използвана, е от Ikea, струва 5 долара, а най-важното е, че фасонката и крушката са достатъчно тънки, за да се шмугнат между кориците на по-дебела книга. Има и друга важна подробност, за която да гледате когато купувате – крушката трябва да е енергоспестяваща, за да не нагрява страниците хартия и да не предизвика пожар.

Отворете книгата и очертайте линията на крушката, кабела и фасонката. Важно е в долния край очертанията да завият рязко нагоре, за да може след това крушката да се подпре по-лесно. Формата трябва да наподобява латинската буква “L”.

Следващата стъпка е да изрежете страниците. Добре е да сте приготвили остри инструменти. Наведнъж ще е малко трудно с всички страници, затова опитайте поетапно да режете.

След като сте готови с голямото рязане на страници, идва ред на малкото – по средата на книгата изрежете стотина страници, както се вижда на снимката, за може оттам да минава кабелът на крушката.

Накрая застопорете с обикновен гумен ластик. Поставете на библиотеката и включете в електричеството. Воала!

LadyZone съвет за безопасност: Ако се притеснявате, че крушката ще подпали хартията, може да изолирате с алуминиево фолио от страната, на която крушката се допира до страниците.