Виктория е на 31 г. Необвързана, или както е модерно да се казва - сингъл. Работи в сферата на компютърния софтуер, но е хора-специалист. Обича да пътува, не пуши, пие умерено и харесва народните танци. Срещнахме се с нея, за да разкаже за опита си в "Speed Dating"-а - как се случват нещата по време на тези бързи срещи и можеш ли наистина да разпознаеш половинката си в 6-минутен диалог?

Колко неща в действителност можеш да си кажеш с някого за 6 минути?

Много! Хората знаят, че това е шансът им да преценят дали човекът срещу тях им е интересен, дали биха искали да го видят пак и разговорите са доста концентрирани и интензивни.

Как взе решение да се включиш в Speed Dating?
Беше ми интересно. Научих от приятели за тези срещи. Помислих си, че така или иначе сме виждали в американските филми да се случват толкова интересни истории след запознанства на Speed Dating, беше ми любопитно доколко са възможни в действителност.

Разкажи за твоите бързи срещи?
Обикновено формата е за 10 души, които се срещат за 6 или 8 минути – организаторите определят. При нас бяха 6, но бях приятно изненадана, защото бяхме 12. Още в началото ни разделиха на мъже и жени и с дамите доста бързо се разговорихме, даже преди официалната част разменихме телефони

Вечер ли се провеждат срещите?
Да. Обикновено в някакъв бар, за да е по-уютно – все пак отиваш на място с много непознати.

Не е ли конфузно?
Може би защото работя с хора, може би защото съм била на много такива срещи, не ми беше. Още повече, че хората, които отиват, знаят за какво са там и че имат 6 минути - разговорите са много насочени, нямаш време за притеснение, но е доста изтощително.

Щом са толкова конкретни, какви са въпросите обикновено - колко пари изкарваш, каква кола караш…? (смеем се)
Сигурно и за това са си говорили някои, но моите разговори не бяха такива. По-скоро "какво правиш през свободното си време", "препоръчай филм, книга", "ходиш ли по планини…" - търсиш общите интереси.

Какъв тип мъже ходят на такива срещи според теб - какви бяха на тази, на която беше ти?
Нашата групичка беше много интересна, защото имаше трима приятели, които бяха по-"разтропани". Виждаше се, че го раздават играчи – поне така ми се стори на мен. Личеше си, че не са отишли да търсят каквото и да било - изобщо не се отнасяха сериозно, защото бяха дошли само за забавление. Сред другите имаше и такива, които търсеха партньор, но съответно те бяха по-тихи и по-скромни.

Ти хареса ли си някого?
Аз посочих трима, с които искам да се видя пак и те бяха посочили мен. Но в действителност не срещнах човек, с когото да се получи химия и да се "закачим" веднага един за друг.

А имаше ли такъв случай - не прехвърчаха ли искри между някои от участниците?
Да, двама от участниците се харесаха веднага, при това съвсем очевидно и когато няколко дни по-късно излизахме с част от групата, те вече бяха двойка. Мисля си, че ги събра фактът, че и двамата са големи купонджии. Имаше и още една потенциална двойка, но с тях не знам какво се е случило впоследствие.

Успя ли вече да се срещнеш с някого от твоите избраници?
Да, видях се с единия от трите ми избори. Беше хубаво и мисля, че ще останем приятели.

Надяваше ли се тайничко да намериш човека за себе си?
Като човек, който винаги търси, да, естествено. Но не съм разочарована, че не стана и пак ще отида. Готино е, защото сега срещаш едни хора, а следващият път ще са други и на практика всеки път е съвсем различно.

С каква нагласа отиде на тези бързи срещи?
Да срещна нови хора. Без да си търся гадже, съпруг, приятел - отидох за опита, за това, че е нещо различно. Също и може би заради това, че на много хора би им се сторило нестандартно и не биха се осмелили да го направят.

Беше ли притеснена?
Не, защото имам опит със запознанства от чатове.

На колко чат-срещи си ходила?
На прекалено много (смее се) С двама от много близките ми хора сме запознали именно по този начин.

Направи ли предварителен рисърч за организаторите?
Ами, на мен ми препоръчаха един конкретен сайт и там имаше доста информация. Попаднах на няколко видеа и се оказа, че познавам един от организаторите по съвсем друга линия - професионална. Това ме успокои, защото знаех, че няма да има проблем.

Колко често се организират тези срещи?
През ноември имаше три. Общо взето всяка седмица или през седмица. Но местата бързо свършват.

Как става записването?
В сайта - превеждаш парите за таксата и един-два дни преди самото събитие ти пращат мейл - да ти напомнят и да ти съобщят къде ще е - с карта.

Какво чувство ти остави този опит?
Бях доволна – и заради хората, с които се запознах, и заради преживяването въобще. Препоръчвам!

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Може и да се изненадате, но всъщност Speed Dating-ът възниква под егидата на равин, който искал да помогне на необвързани евреи да намерят половинките си. Първата подобна среща се случва през 1998г., мястото е Бевърли Хилс. Скоро след това по новата практика за запознанства се запалват все повече и повече хора, и тя се превръща в регламент. Speed Dating-ът прескача от САЩ през океана и стига до Европа, от известно време е достъпен и у нас.

Включването на тази практика в сериали като „Сексът и градът” (и не само) е смятано за една от причините търсенето на любов  "под часовник" да се превърне в нещо съвсем обичайно, дори по някакъв начин - готино. Според други - хората просто нямат време за романтика, нито пък търпение да се борят за вниманието на друг човек. Според трети пък необвързаният и недоволен от факта съвременен човек е такъв или защото е твърде зает с кариерата си, или защото не умее да общува достатъчно добре с представителите на противоположния пол. Дали това е по-добрият, макар и малко суховат начин за намиране на партньор? Пробвайте и отговорете сами на този въпрос, който най-вероятно няма универсален отговор -  любовта обикновено намира начин да се промъкне в живота на човек по своята пътечка, която не винаги е еднаква за всички.