За филца и неговото обработване вече сме си говорили. Съществуват две техники за обработка на филца – иглонабиване и плъстене. Но това хората, които се занимават с подобни чудесии, знаят прекрасно. И все пак за тези, които не са толкова запознати с филца (или т.нар. пресована вълна) изясняваме – иглонабиването е сух метод на обработка на вълната, при който се използват дунапрен за подложка и специална игла, за да се оформи вълната в желаната форма. При другия метод – плъстенето, филцът се обработва със специална течност – вода, в която е разтворен домашен сапун.

Топли бижута от филц>>

И така, какви чудесии можем да си направим от филц, комбинирайки и двете техники, проявявайки малко въображение и изобретателност, заповядайте нашите идеи:

Топли зимни чехли

Снимки: duitang.com

Чехлите, а също и традиционните руски „ботуши” от филц се правят с помощта на калъп. Използва се техниката плъстене, а вълната се увива около калъпа. Декорациите също могат да се направят с тази техника.
 

Калъфи за телефон

Снимки: etsy.com

В магазините могат да се намерят парчета филц, които наподобяват по форма лист хартия. От тях много лесно може да изрежете макет, голям колкото телефона ви и да го зашиете с игла и конец. Декорацията е по-желание.

 

Направи си "вълнени" сапуни>>