И тази година приключението, наречено абитуриентска бал, завърши. Все още в София привечер се извиват колони от автомобили, украсени с балони, а глас на прегракнало девойче може да събуди съседите с ритуалното броене до 12. Но като цяло това са инцидентни изяви. За едни празникът беше в чалга танците пред храм-паметник "Александър Невски", за други - в събраната голяма сума пари в помощ на болни деца и тениска за официален тоалет. Какво се случи през май и какво научихме от тазгодишните зрелостници? 

Нещо ново:
Кристиян Иванов, ученик от Велико Търново, отиде на бала, като взе майка си за своя дама. Тя се появи в дълга червена рокля, асиметрична прическа с къдрици и щастлива усмивка. Синът й беше в класически черен костюм. Преди да приеме предизвикателството му, тя имала известни притеснения най-вече заради реакцията на съучениците. В днешно време по-голяма част от абитуриентите едва дочакват момента, в който ще се разделят с родителите си, за да се отдадат на щура нощ и бутилка водка в ресторанта и дискотеките.

Нещо старо:
Софийски блок, пред който се изсипва цял един клас, за да вземе класната си ръководителка на път за ресторанта, където ще празнуват. Закъсняло, пристига едно момче в светлосин костюм. Малко по-късно, след като абитуриентите потеглят с джиповете и наетите лимузини към ресторанта, същото това момче тръгва пеша към... метрото. Попитал е няколко от съучениците си дали ще го качат при тях, но е получил отказ. Това момче не е броило до 12, с тяло наполовина излязло през прозореца на колата. Но... Да отидеш на бал със скъпа, лъскава кола, с ТИР или друго авангардно превозно средств е традиция, която се налага в последно време. В миналото използването на градски транспорт е бил единственият и най-логичен начин абитуриентите да стигнат до мястото за празнуване.

Нещо за 7000 лв.
Добрата новина е, че според клиниките за естетина хирургия, модата, наречена "Искам силиконов бюст за бала" отминава. Вече не е така актуално и поставянето на филъри в устните преди завършването. Въпреки това някои абитуриентки пак изненадаха родителите си с желание за такъв подарък за завършването. Операция за уголемяване на бюста е със средна цена 7000 лв. Как някои родители да обяснят на детето си, че имат пари само за едната гърда?

Междувременно Дони Василева успя да достави усмивка на абитуриенти от училища за деца със специални нужди и социални домове от различни части на България. „Мисис Баба” подари тоалети на децата, така че те да се чувстват щастливи и красиви на своя празник.


Зрелостници българо-мохамедани от Рибново завършиха с традиционно тържество на поляната в селото и в двора на училището. Дългите бални рокли на момичетата се смесваха с ярките шалвари и забрадките на техните майки, баби и съседки. Момичетата от випуск 2016 не близват алкохол и дори не знаят какъв е вкусът му.

Пъстър свят, по абитуриентски! И по абитуриентски разюздан, красив, свободен, шумен, крещящ и нахален! Празник като живота - на крайностите.