Мит #1 Тренировките с тежести ще ви направят мускулести.
Най-популярният и неотшумяващ мит. Истината е, че тренировките с тежести няма да ви направят мускулести. Обяснението за това е просто. Вие не можете да синтезирате достатъчно тестостерон, колкото мъжете. Тестостеронът е един от основните анаболни хормони. Поради този факт за една дама е невъзможно да натрупа значителна мускулна маса само с вдигане на тежки неща. Може би се чудите как тогава жените културисти развиват подобна физика? Повечето от тях използват анаболни стероиди (синтетичен тестостерон), както и други добавки. А да не забравяме, че повечето жени културисти имат и генетична предразположеност към трупане на мускулна маса.

За да изглеждате по този начин, са необходими огромни усилия, подплатени със синтетичен тестостерон и подходяща генетика. Ако просто провеждате тренировки с тежести, нямате поводи за притеснения. Нещо повече, по този начин ще се отървете от целулита и ще се сдобиете със стегнато тяло като на фитнес моделите от списанията.


Мит #2 Тренировките с тежести няма да ви помогнат с отслабването, следователно са загуба на време.
Да, кардиото е важно за горенето на мазнини. Но силовите тренировки не им отстъпват. Дори ако трябва да избирам между кардиото и силовите тренировки като основното ми оръжие за отслабване – бих избрал второто. Ако искате да постигнете впечатляващи и трайни резултати, спрете да подминавате тежестите във фитнеса!

Мит #3 Тренировките с тежести ще стопят бюста ви
Силовите тренировки със сигурност няма да уголемят бюста ви – не забравяйте, че тренирате мускулите, а обемът на гърдите се придава от мастната тъкан в състава им. Но това не означава и че непременно ще ги стопите. Мазнините се горят сравнително равномерно по цялото тяло, така че гърдите ви не са застрашени. Освен ако не паднете под 12% подкожни мазнини (нещо изключително трудно, а и потенциално нездравословно, за една жена), нямате повод за притеснения.

Мит #4 Ако тренирате с тежести, с времето ще изгубите гъвкавостта си.
Ако изпълнявате силовите упражнения с правилна техника и пълен обхват на движение, няма да изгубите гъвкавостта си. Дори напротив – ще я подобрите. Всички базови упражнения, като клекове, румънска тяга, избутване от лег и набирания осигуряват пълна амплитуда на движение. Изпълнявайки ги по правилен и безопасен начин, ще бъдете по-гъвкави и подвижни от всякога.

Мит #5 Когато спрете да тренирате, мускулите ви ще се превърнат в мазнини.
Първо, кой казва, че е необходимо да спирате тренировките? Защо да не ги превърнете в част от живота си и грижата за себе си? Но дори и в някакъв момент да прекрстите, мускулите ви няма да се превърнат в мазнини! Златото може ли да се превърне в сребро?

Мускулите и мазнините са два напълно различни типа тъкан. Ако решите да спрете да тренирате, ще започнете да губите мускулна маса, поради липсата на физическа активност. Освен това повечето хора спират да спазват хранителния си режим. Забавеният метаболизъм, в комбинация с лошите хранителни навици, създават впечатлението, че мускулите ви магически се трансформират в мазнини. Но това, което се случва в действителност, е, че губите мускулна маса поради намалената активност и акумулирате мазнини, поради лошите хранителни избори.


В заключение
Дами, това, че тренирате като мъже, не означава, че ще започнете да изглеждате като мъже! Тези от вас, които искат да стегнат тялото си и да се отърват от излишните килограми, нямат никаква причина да се страхуват от тежестите във фитнеса!