Глупавите хора са склонни да надценяват своите знания и умения, а умните хора са склонни да подценяват и критикуват непрестанно. Това общоприетото мнение е подкрепено от изследване на университета в Корнел, проведено от Дейвид Дънинг и Джъстин Крюгер. Феноменът в момента е известен като ефект Дънинг-Крюгер.

Следователно, ако не сте прекалено сигурни в собствения си интелект, това всъщност може да е индикация, че сте доста интелигентни.  

Ето още няколко признака, че сте значително по-умни, отколкото си мислите. 

1. Вземали сте уроци по музика или непрестанно слушате музика

Музиката помага умовете на децата  да се развиват по-добре. Проведено през 2011 г. проучване установява, че вербалната интелигентност на децата на възраст 4-6 години се е повишила след като 1 месец за ходили на уроци по музика.

2. Ти си по-голям брат или сестра

Най-големите братя и сестри обикновено по-умни. Причината не е в генетиката. Норвежки епидемиолози използвали военни записи, за да определят здравнiq статус и IQ резултатите по реда на раждането за около 250 000 мъже на възраст между 18 и 19 години. Резултатите показали, че първородните имат коефициент на интелигентност 103, в сравнение със 100 за вторите деца и 99 за третите.  

3. Слаби сте

През 2006 г. учени направили експеримент с тестове за интелигентност на около 2200 възрастни. Опитът продължил 5 години. Изненадващ бил фактът, че колкото по-голяма била талията на участниците, толкова по-ниска била познавателна им способност. 

4. Имате котка

Проучване сред 600 студенти, проведено през 2014 г., установило, че хората, които имат котка за домашен любимец са много по-когнитивни от тези, които отглеждат кучета. 

5. Кърмени сте

Бебетата, които са кърмени дълго време, могат да пораснат и да бъдат по-умни от другите деца. Проучване, проведено сред 3000 деца във Великобритания и Нова Зеландия, показва, че тези, които са кърмени имат 7 точки по-висок резултат на тестовете за интелигентност. Сравнението е извършено на база наличието на определен ген, а именно FADS2. 

6. Използвали сте наркотични средства за развлечение
Сигурно това е факт, който ще учуди мнозина! Истината е, че е открива връзка между високото IQ в детството и употребата на незаконни наркотици в зряла възраст. Високо IQ в детството може да подтикне към приемане на алкохол и наркотици на по-късен етап от възрастта.  

7. Пишете и използвате повече лявата си ръка
Хората, които използват и двете си ръце, или лявата е по-добре развита от дясната им, имат добре развито творческо мислене. Левичарите са по-умели и комбинативни. 

8. Високи сте
Проучване на университета в Принстън сред 2008 човека установило, че по-високите от тях са отбелязали по-високи резултати на тестове за интелигентност като деца и са спечелили повече пари като възрастни. 

9. Пиете алкохол редовно
Еволюционият психолог Сатоши Каназава и колегите му установили, че възрастните британци и американци, които са отбелязали по-висок коефициент на интелигентност, когато са били деца или тийнейджъри, пият повече алкохол, по-често в зряла възраст, отколкото тези, които са отбелязали по-ниски резултати.

10. Научили сте се да четете рано
Колкото по-рано се научите да четете, толкова повече външна информация ще възприемате. Отделно, развивате и критериите си за стойностно художествено слово, като сами избирате книгите за четене. 

11. Постоянно се притеснявате
Хората, които се тревожат, често са по-умни от останалите по няколко причини. Тревогите провокират мислене и анализиране. Хората, които са склонни да се притеснявате и да размишлявам постоянно, имат по-висока вербална интелигентност.

12. Любопитни сте
В публикация на Лондонския бизнес университет професорът по психология Томас Чаморо-Премуци пише, че любопитството възбужда ума.  

13. Домът ви е разхвърлян и неподреден
Изследване, публикувано в "Psychological Science" на Университета на Минесота разкрива, че творческите натури никога не подреждат около себе си. Бюрата и домовете им са разхвърляни и там може да се намери какво ли не. Но от друга страна, именно тези хора раждат гениални и креативни идеи.

14. Не сте правили секс, докато сте били в гимназията
Гимназистите с високи коефициент на интелигентност най-често са девствени.

15. Вие сте нощна птица
Много етнографски доказателства сочат, че по-интелигентните хора са по-склонни да стоят до късно. 

16. Не винаги трябва да се опитва по трудния начин
Ако сте мързеливи и все търсите на баницата мекото, това не значи, че сте умни. Но интелигентните хора винаги обмислят нещата и търсят решението, което ще им струва най-малко усилия и ще отнеме най-малко ресурси.