През студените месеци не се замисляме толкова за проблема, но със затопляне на времето и смяната на зимния с летния гардероб, ни се иска кожата ни по цялото тяло да е чиста, озарена, добре изглеждаща и, разбира се, без досадни пъпки.

Причините за появата на акне по гърба са сходни с тези при появата му по лицето ни, а именно – прекомерното производство на себум, натрупването на мъртви клетки и бактерии. Кожата на гърба е дебела, така че рискът от запушване на порите е изключително голям.

Натрупването на мазнини и мъртви кожни клетки в порите създава идеална среда за бактерията „Propionibacterium“, която причинява акнето. Това е и причината за възпаленията и образуването на гнойни пъпки.

Снимка: istockphoto.com


Всички искаме на плажа кожата на гърба ни да изглежда като на горната снимка, а не като на тази, нали?

Хормоните и прекомерното изпотяване също могат да предизвикат появата им. Затова и акнето по гърба се появява по-често през лятото, когато потните ни жлези отделят по-големи количества пот.

Ето няколко ценни съвета, които ще ви помогнат да премахнете или предотвратите акнето по гърба:

     - Излишно е да отбелязваме, но все пак – ежедневният душ, наблягайки на гърба, е задължителен.

     - Използвайте измивни средства, които съдържат една от съставките:  салицилова киселина, гликолова      - киселина или млечна киселина.

     - Два или три пъти в седмицата използвайте скраб за тяло, с който да премахнете мъртвите клетки и да предотвратите образуването на нови.

     - Нанасяйте овлажняващ крем за тяло редовно, за да възстановите кожната бариера, но използвайте винаги такива, на които пише, че не запушват порите.

Снимка: istockphoto.com

     - Вземайте душ непосредствено след всяка тренировка, защото бактериите обичат влагата.

     - Събличайте мокрите си дрехи веднага след тренировка и перете сутиените след всяко обличане, защото през лятото влажната и топла среда е чудесна предпоставка за образуване на бактерии.

     - Ако се изпотявате често и повече от обичайното, то носете със себе си решервна риза или тениска.

     - В никакъв случай не стискайте и не чешете пъпките. Това води до разрастване на инфекцията, а белезите, които остават, не са никак лицеприятни.