През последните две-три години миглопластиката стана страшно модерна у нас. Вероятно всяка жена има поне една приятелка, която й се е доверила и вече не използва спирала или очна линия. 28-годишната Теодора Рашкова поставя мигли от пет години и нейната сбъдната мечта е салон за красота "Michelle". Мястото е различно, по стените няма окачени безброй сертификати и дипломи – те са в дома й. На масичката срещу удобното диванче липсва и познатата купчина от лъскави списания. Вместо това има приятна музика, усмихнат колектив и няколко книги на рафтчетата до гел лаковете. Ето какво ни довери за себе си и миглопластиката опитната козметичка. 

Къде си учила?

В българска фирма – една от първите, която започна с внос и разпространение у нас на консумативи за миглопластика. Учителката ми също беше една от първите и най-добрите у нас тогава.

Какво те грабва в самата работа? 

Интересно е. А самата дейност при поставянето на миглите ме успокоява и релаксирам, заедно с клиента. Ти просто действаш, а човекът си заспива... (смее се)

Снимка: Салон за красота \"Michelle\"

Какво представлява миглопластиката?

Това е вграждане и видимо удължаване на естествените мигли. На всяка една наша собствена естествена мигла се залепя по една нова. Извършва се със специално хипоалергично лепило, пинсета и търпение. Методиките постоянно се развиват и предложенията на козметичните салони нарастват. Идеята за поставянето на мигли обаче е на доктор, а не на козметик.

Как така на доктор?

Историята на миглите е интересна. Съпругата на въпросния лекар е била болна от рак. От лечението с химиотерапия тя губи окосмяването по тялото си. Освен без коса, остава и без мигли. Жената се отчайва, губи вяра и желание за живот. Мъжът й решава да я зарадва, като й върне естествения поглед. Така се ражда миглопластиката.

Какво предлага миглопастиката днес?

Огромно разнообразие. Миглите са от коприна, а по-фините са от норка. Имат различна дължина, дебелина и извивка. Целта е да се открие подходящ вид за клиента, за да има и по-дълъг живот миглопастиката. Методиките също са много - от "косъм по косъм", през 3D и 6D, до "руски обем". Цветовата гама е пъстра, като най-разпространени са черните мигли, но русите и по-светли жени често предпочитат кафяви. Има възможност да се постави акцент в края на окото с цветна мигла - бяла, розова и т.н.

Снимка: Салон за красота \"Michelle\"

Какво представляват 3D, 6D и "руски обем"?

3D са по фини косъмчета, които се нанасят по три на една собствена. При 6D снопчето просто е съставено от шест мигли. Ние сами си изработваме снопчетата. "Руският обем" представлява поставяне на по-разтворени снопчета от мигли върху всяка лична мигла.

А как започна всичко за теб?

Абсолютно на майтап. За да работя нещо, то трябва да ми харесва. Отидох на обучение, за да видя дали ще е така. Използвах жив човешки модел, на когото сложих миглите – е, хареса ми (смее се). Имах чувството, че ръцете ми няма да спрат да треперят, но ги овладях. А благодарение на това дори свалих очилата си.

Как така свали очила?

Имах астигматизъм. Средно имаме между 200-300 естествени мигли на око. С пинсетата и взирането при поставянето съм упражнявала и очния мускул. 

Какво представлява процедурата?

Миглите се поставят при затворени очи. На долния клепач се поставят баджове, за да не се слепват двата клепача. Клиентът е легнал и всичко, което се иска, е да се отпусне.

Могат ли миглите да навредят на окото?

Правилно поставените мигли не могат да навредят. Нашите мигли израстват и се сменят, а с тях падат и екстеншъните. При посещение за поддръжка, част от миглите се подменят с нови. Лепилата са хипоалергенни. Възможността да отключите алергия от миглите, е като тази да развиете от храна - всеки организъм е различен и това е индивидуално. При проблем с окото се консултирайте с очен лекар. Не търсете нас, защото ние сме козметици, а не лекари. Някои колеги си го позволяват, но аз смятам, че това не е редно. 

Снимка: Салон за красота \"Michelle\"

През колко време се прави поддръжка?

Стандартната поддръжка е през две-три седмици. Клиентите сами виждат кога е необходима. Ако дойдете на четвъртата седмица и всички мигли са паднали, ще трябва да започнем от начало. А и лятото нещата се случват малко по-бързо, защото метаболизмът ни се забързва. Така, както косата и ноктите ни растат повече, така и миглите се сменят по-често.

А хората с очила и диоптрични лещи?

Лигавицата може да се изсушава повечко при диоптричните лещи. Лекарите в повечето случаи предписват овлажнители на пациентите си и просто трябва да ги използват. При очилата съответно трябва да се внимава с дължината на миглите, за да не се получават грозни дупки.

Ето и 10 съвета за красиви мигли, които Теодора Рашкова ни сподели от опита си!