Знаете ли, че в сусамовото семе се крие удивителна сила и лечебна мощ? Само една лъжичка сусам дарява на организма необходимите за целия ден жизненост и енергия! В историческите хроники дори съществуват описания как римските легионери смесвали сусама с мед и хапвали за енергия преди битка.

Наред с хранителните си здравословни качества обаче, заради регенериращото, тонизиращо и хидратиращото си въздействие, сусамът, и по-точно – сусамовото олио е известно и с широкото си приложение в козметичната практика. Японките, славещи се с гладката си копринена кожа, от хилядолетия са го използвали като важна част от безценните си разкрасителни  процедури.

Всъщност тайната на сусама се крие в богатото му съдържание на микроелементи, като цинк, желязо, калций, фосфор, витамини А, B1 и E, на балансирани полиненаситени киселини, органични киселини, белтъчини и натурални антиоксиданти.

Запознайте се с невероятните му и многобройни приложения в козметиката по-долу и сами преценете за какво иде реч... ;)

•Уникално качество, което го превръща в ефективно козметично средство, е свойството на сусамовото олио да прониква дълбоко в кожата, правейки я мека и нежна като коприна;

•Успешно предотвратява преждевременното стареене и има силен антибактериален ефект;

Подходящо е за всеки тип кожа, особено за сухата и старееща, като спокойно може да влезе и в ежедневната употреб;

Естествен слънцезащитен фактор, който се препоръчва дори и за детската кожа;

Изглажда бръчиците под очите;

Идеално подхранващо средство за всеки тип коса. То придава блясък, еластичност и мекота на косъма. Достатъчно е да втриете обилно в кожата на главата и по дължина на косата олио и след 30 минути да измиете с шампоан;

Регулира отделянето на себум и възпрепятства появата на пърхот;

Жабуркането със сусамово олио прочиства устната кухина от задържащите се в нея токсини, предпазва от кариеси и възпаление на венците.

Масажът със сусамово олио на цялото тяло стимулира кръвообръщението, тонизира и енергизира, влива жизненост, бодрост и настроение.