Ако гримът е част от ежедневието ви всеки календарен ден от годината, трябва много внимателно да подбирате продуктите, които използвате. Цената на красотата понякога може да е много висока. Поставяте тънък слой фондьотен върху кожата си и лицето ви вече е перфектно, но знаете ли какво се случва с кожата в дълготраен план?

Алтернатива на фондьотена са различните поколения кремове с цветни пигменти – BB, CC, DD. Какви са плюсовете и минусите на всеки един от тези продукти за нашата красота и за здравето на кожата ни?

Обръщайте специално внимание на съставките, изписани върху етикета на продуктите. Независимо дали избирате крем или фондьотен, задължително е той да бъде с овлажнител. В краткото описание на продукта на предната страна трябва да е изписано - moisturizer. Така отпада необходимостта да полагате хидратиращ крем преди козметиката, а и кожата ви ще се овлажнява при всяко освежаване на грима. 

Снимка: iStock

Плътните, покривни продукти, със засилено присъствие на оцветители в състава си, са много по-агресивни към кожата. Те създават върху дермата слой, който не й позволява да диша. Непроникването на кислород прави кожата уморена и сивкава. По консистенция фондьотенът е много по-плътен, отколкото оцветяващите кремове.

По същата причина обаче фондьотенът е с по-голяма покривност. Това означава, че ако избирате продукт за професионален грим или имате специално събитие, ще е по-добре да изберете него, пред оцветяващия крем.

Снимка: iStockОцветяващите кремове предлагат много по-голямо разнообразие от допълнително действащи съставки за подхранване и облагородяване на кожата. Фондьотените са по-константни в разнообразието си, макар и да има продукти с различни минерални масла и други допълнения. BB кремовете с екстракти от цветя, чаена гъба или нероли правят кожата особено свежа. Фондьотените обаче могат да лекуват кожата в дълготраен аспект. Вниманието на козметиците е концентрирано най-вече върху разработването на продукти, които третират пигментацията. Някои от тях имат и защитен филм срещу замърсената околна среда. Но ако кожата ви се нуждае от допълнителна грижа, освен временното изравняване на тена, изберете крема.

Порите са едни от най-страдащите и видими с просто око несъвършенства по кожата, които се влияят от продуктите, с които третираме лицето си. Те се запушват и разширяват от козметиката, която съдържа масла. С повече такива съставки са фондьотените. Следователно, ако не искате да провокирате разширяването на порите допълнително, изберете крем.

За да пасне която и да е декоративна козметика на лицето ви, е важно да изберете подходящия нюанс за тена ви. Понякога дори се налага да се смесят два продукта, за да се получи идеалният цвят. Фондьотените предлагат много по-богата палитра от нюанси.