Вероятно много жени си задават този въпрос – защо, излизайки от салона косата ми изглежда като на холивудска актриса, а когато я стилизирам вкъщи с ултра скъпата си маша последен модел, изглежда все едно крава я е дъвчила? Имаме 8 отговора на въпроса ви:

Снимка: istockphoto.com

Косата ни е влажна

Когато започваме с къденето, косата трябва да е напълно суха. Това се отнася не само за къдренето, но и за изправянето с преса. Освен че няма да получим желания ефект, защото вероятно косата бързо ще загуби красиво направените букли, тя се уврежда. Когато докоснем влажна или мокра коса до горещ уред, високата температура уврежда кутикулата на косъма, причинявайки вертикално накъсване, известно като цъфтящи краища.

Температурата е прекалено висока

Спомняте ли си видеото с тийнейджърката, която за секунди изгаря косата си, като цял кичур от нея пада и остава на машата? Е, точно това ще се случи, ако прекалите с температурата. Оптималната температура, която косата понася и едновременно с това можете да я стилизирате, е 185 градуса.

Не използвате термозащита

Ако тази стъпка ви се вижда просто още един допълнителен продукт, който трябва да поставите на косата си, имайте предвид, че лосионите, спрейовете и маслата за коса, които имат предпазни свойства, всъщност работят. Дори и да не виждаме резултата, той е налице. А именно – краищата на косата не се накъсват, кутикулата не се нарушава и най-важното – влагата се запазва вътре в косъма.

Не разделяте правилно косата

Секциите, на които разделяте косата преди къдрене, играят роля за това какъв ефект искате да постигнете. С разделянето на  кичурите на хоризонтални секции се получава обем, а ако искате да постигнете по-романтичен и небрежен ефект, то разделяйте на вертикални секции. Разбира се, може да комбинирате и двете техники.

Снимка: istockphoto.com

Начинът, по който държите машата, също има значение

Не е вярно, че машата трябва да се държи само вертикално с дръжката нагоре. Ако искате повече обем в корените, то тогава навийте кичур и я дръжте хоризонтално. Вертикалното положение на уреда пък създава по-отпуснати и романтични къдрици.

Дърпате и оправяте къдриците прекалено рано

Когато навиете кичур коса около машата, трябва да задържите уреда така между 5-8 секунди, но не повече. След като махнете уреда и освободите къдрицата, не я пускайте веднага. Задръжте я в дланта си, докато леко се охлади. В противен случай рискувате къдриците да паднат прекалено бързо.

Не решете преди косата да е изстинала

Същото се отнася и за четката. Не решете косата, преди тя да е изстинала напълно. Ефектът, който ще постигнете е същият като в предишната точка – косата ще падне бързо.

Снимка: istockphoto.com

Не използвате правилната големина маша

Различните размери на уредите за къдрене създават различни къдрици. Така например маша с дебелина 30 мм създава едри, бухнали къдрици, 19 мм и по-малко ще създаде онзи холивудски ретро блясък в косата с по-дребни къдрици. Машите тип шишове често са конусовидни, което означава, че в основата косата ще е по-бухнала, а надолу ще изтънява. Машите за къдрене с щипка пък ще ви помогнат по-лесно да оформите краищата.