В древността японките са украсявали косите си с канзаши, като в началото те са били съвсем обикновени, а през периода Едо са станали по-изящни и сложни. Като повечето неща в Япония, и те са подчинени на идеята за сезонността и за всеки месец има определени цветя или предмети, чиито образи се използват. Изработката им е дълга и трудоемка, тъй като всяко едно листче на цветовете е отделно квадратче плат, сгънато и залепено с оризово лепило. Макар по традиция да са носени само от маико-сан, т.е. обучаващи се гейши, в днешно време техни по-опростени варианти се радват на голяма популярност сред широката публика, включително под формата на обици, брошки и други.

Тази година за първи път в България ще бъдат представени реплики на цумами канзаши – красивите цветя от плат, които носят японските гейши. На 11 октомври от 18:00 часа, в рамките на 27-ите дни на японската култура в България, в Националния етнографски музей ще разцъфне изложбата "Неувяхващият цвят на гейшата".

Снимка: ИЕФЕМ – БАН

В рамките на тази изложба (10.10-25.10) ще бъдат представени реплики на традиционните канзаши, както и модерни варианти на това древно изкуство. Ще можете да научите повече за него и за самите гейши по време на лекцията „Гейшите – мит и реалност“. Репликите и лекцията ще бъдат представени от Марта Илиева (занимава се с японска чаена церемония, калиграфия и кири-е) и Анета Димитрова (практикува различни японски изкуства).

Изложбата се организира със съдействието на Посолството на Япония в България. Цветята канзаши ще бъдат подредени в Огледалната зала на музея, където е била приеманата на царица Йоанна Българска.