Всеки е изградил различен седмичен навик за поддръжка на косата и прическата си. В повечето случаи всичко зависи от вида на косата и начинът на живот.

Има някои полезни трикове за измиване - колкото по-малко миете косата си, толкова по-малко ще ви се налага да го правите и в бъдеще. А общото правило гласи, че ако скалпът ви е сух, трябва да миете косата си максимум два пъти седмично. За мазната коса това не е точно така, защото видимо се налага по-често миене.

Ето някои съвети и случаи, в които е хубаво да избягаме честото миене.

Обикновено хората с дълга коса я мият по-рядко, защото й отнема повече време да се омазни. Това е нормално, защото при дългите кичури, омазняването стига бавно до краищата. Вече по магазините се предлагат сухи шампоани, които се впръскват в корените и са страхотно решение, когато омазняването е само там.

Опитайте се да не слагате шампоан по краищата, а просто ги оставете на изплакването - пяната така или иначе ще мине през тях. Това ще предпази краищата от изсушаване и по-ранен цъфтеж.

Боядисаната коса често е по-суха и отново се нуждае от по-малко миене, което от своя страна прави и цветът по-траен. Повечето къдрави или афро коси са с по-тънък косъм и също се омазняват по-бавно. Обикновено измиванията им се случват през една седмица. Стилистите споделят от опита си, че брюнетките не трябва да мият косата си повече от два пъти седмично, за да не изгубят блясъка й.

Вредно ли е да се мием със шампоан всеки ден?

Измиването на косата всеки ден е рутинно за някои хора, но понякога наистина е вредно. Козметиците също съветват да не прекаляваме с миенето на косите си, защото можем да изсушим скалпа. А и освен това така увеличавате до него допира на козметичните продукти, които ползвате за поддръжка.

Едно измиване седмично е напълно достатъчно за повечето дами. Всекидневното миене може да доведе и до обратния ефект – повече омазняване, вместо изсушаване. Причината е, че вие миете реално чиста коса и мастните жлези се стимулират да работят по-усилено, за да омазнят отново скалпа ви. Позволявайте си често миене само, ако сте тренирали усилено във фитнес залата или сте били на строителна площадка, покрита с прах.

Проблемът не е в шампоана, а в честото миене. Не е необходимо да ходите с мръсна коса, но нищо прекалено не е хубаво – максимум два пъти седмично е достатъчно за почти всеки тип коса.