Колко често си вземате душ? Сутрин, вечер? Или сутрин и вечер? Дали кожата ви наистина се нуждае от толкова често третиране и измиване? Отговорът не е еднозначен, защото всяка кожа е една отделна вселена, която диша и живее свой собствен живот. Ето обаче кои три фактора трябва да имате предвид, когато прекрачвате прага на банята с кърпа в ръка.

Видът на кожата

Едно от най-важните неща, които трябва да вземем предвид, преди да се изкъпем за втори или трети път днес, е какъв е видът на кожата ни. Така например дамите с мазна кожа е добре да се придържат към правилото за къпане веднъж на ден. Тези от нас, на които кожата им е чувствителна или суха, трябва да правят това няколко пъти в седмицата, за да избегнат прекаленото пресушаване или зачервяване.

И все пак – голяма част от дамите са активни, тренират в залата и ежедневният душ е просто необходимост. Дерматолозите препоръчват за дами със суха кожа, които искат да се освежат в банята, да го правят с мек и щадящ кожата сапун, както и да нанасят продукт след баня, който овлажнява ефективно.

Снимка: istockphoto.com

Ако спортуваме

За жените, които посещават фитнеса или друг вид спорт често, е важно да излязат от него добре изглеждащи и разбира се ухаещи приятно. Това не е единствената причина поради която трябва да се къпем след интензивно натоварване и изпотяване. Душът премахва мъртвите клетки, мазнината, потта, бактериите и мръсотията. Ако ги оставим върху кожата си, рискуваме появата на пъпки и дори бактериална инфекция.

За кожи, предразположени към поява на акне, е важно къпането след всяка тренировка, за да не се запушват порите. Това важи с особена сила за всяка от нас, която спортува с грим.

Каква е времето

Когато навън е много горещо или пък влажно, ни се иска по-често да си вземаме душ. Това премахва не само миризмата на пот, но и натрупванията по кожата, които могат да причинят сериозни неприятности като инфекции например.

Когато пък времето е студено, трябва да правим точно обратното – да се къпем по-малко и по възможност с не толкова гореща вода, защото кожата се изсушава.

Снимка: istockphoto.com

Ако забележите, че кожата ви е по-суха и дори лющеща се, то обезателно трябва да намалите броя на душовете и да спрете да използвате ексфолианти и скраб за тяло.