Изборът на подходяща преса за коса е важна стъпка за всяка жена, която иска да се чувства добре по всяко време. В противен случай би рискувала косата й да се увреди или да не изглежда здрава и добре поддържана.

На първо място е важно да определите типа на своята коса. Добре е да се консултирате с фризьора си.

Контрол на температурата
Изберете преса с опция за контрол на температурата на загряване. Така ще имате възможност да настроите уреда на подходящата стойност, която няма да увреди косата ви. За дамите с по-тънки коси, пресата задължително трябва да има опция за работа на по-ниска температура, за да не се изгори косата, а за дамите с къдрави или гъсти коси, продуктът трябва да работи на по-висока темепература, за да се получи желания ефект.
Не загрявайте пресата до максимума й - това може да увреди сериозно косата ви при постоянна употреба!

Бутон за автоматично изключване
Изберете уред, който има бутон за автоматично изключване. Този тип бутони обикновено се задействат, когато пресата достигне температурния си максимум на загряване. По този начин лесно можете да избегнете риска от късо съединение или пожар, ако сте я оставили включена по невнимание.

Ширината на плочките
Ширината на плочките за изправяне трябва да съответства на дължината на вашата коса. Ако имате къса или средно дълга коса (до раменете) е добре ширината на плочките да е до 6 см. Тази ширина е подходяща също така, ако сте решили да използвате пресата и за къдрене. Ако вашата коса е дълга, размерът им трябва да е около 10см.

Покритието на плочките
От него зависи бързината при загряване и изстиване на уреда , както и степента на защита на косата ви при третиране. Най-често покритието на плочките е керамично, от турмалин или титан. Керамичните плочки се плъзгат по-лесно през косата и придават определен блясък след изправяне. Също така те се загряват по-бързо и равномерно от металните. Силно загрятата метална преса може да причини сериозно увреждане на косата ви или да изгорите кожата си при употреба.

Титантът е с по-дълъг живот, загрява се бързо и развива доста висока температура, но този материал е тежък. С пресите с покритие от турмалин се постига гладко оформление, без наелектризирване.

Кабелът
Изберете уред с по-дълъг кабел, така ще можете да го използвате и пред огледалото. Не усуквайте кабела около пресата, това може да предизвика сериозни щети на вътрешното й окабеляване.

Цената
Различните преси за коса могат силно да варират като цена. Приблизително от 15 до 300 лева в зависимост от техните настройки за загряване, размер на плочките и разбира се марката на уреда.

Покупката
Добра стратегия е след като си изберете определен модел, да проучите мненията на потребители, които вече го ползват. Направете свое проучване за най-ниската предлагана цена в интернет пространството или магазините. Ако поръчвате онлайн винаги бъдете внимателни относно разходите за доставка.

Как да защитите косата си при изправяне:

- Купете си защитен спрей за коса.
- Четете етикетите и изберете най-подходящия за вашия тип коса.
- Винаги нанасяйте спрея върху цялата си коса, особено ако тя е по-тънка.
- Ограничете времето за изправяне .
- Вместо да движите бавно пресата нагоре и надолу, докато изправяте косата си, го направете по-бързо като хващате кичурите на косата си по-здраво, без да я дърпате. Пресата е в контакт с косата ви за по-малко време, но въпреки това тя отново ще бъде добре изправена.
- Опитайте да изправите само горния пласт на косата си.
Не е необходимо да третирате цялата си коса, за да постигнете желания ефект .
- Не изправяйте косата си всеки ден.
- Косата ви има нужда от почивка, за да не се стане суха и чуплива.
- Ако косата ви загуби своя блясък или започнете по-обилен косопад – спрете да използвате пресата до изясняване на причините.