През последните няколко месеца популярността на филтрите в Инстаграм, които имитират резултатите от пластична хирургия, нарасна сериозно - включително в стила на Джоселин Уилденщайн. 

Така например филтърът "Plastica" на Тереза ​​Фоголари, който предлага бърз начин да превърнете лицето си в подобно на Аманда Лепоре, инкасира над 170 млн. потребители за по-малко от месец.

Не само популярността на тези филтри обаче се е увеличава, но и опасенията за тяхното влияние върху физическото и психическото здраве на младите хора. 

Така филтърът "Fix Me", който имитира маркировките, направени от хирурзите преди пластична операция, беше изтрит след реакция от страна на потребители в Инстаграм.

Сега компанията, която стои зад филтрите за лице с аугментирана реалност - Spark AR, заяви, че ще премахне всички ефекти, свързани с пластичната хирургия от Instagram Effect Gallery, и ще отложи одобряването на нови ефекти, свързани с пластичната хирургия.

Обявявайки новината във Фейсбук, от Spark AR пишат, че искат ефектите на компанията "да бъдат положително преживяване" и следователно ще направят преоценка на съществуващите политики, тъй като те са свързани с благосъстоянието на потребителите в Инстаграм.

Снимка: iStock

Миналия месец Инстаграм приложи нови правила, свързани с публикациите, за които се смята, че популяризират пластичната хирургия, както и диетичните и детокс продукти с цел да предпази потребителите на социалната мрежа от негативното въздействие върху физическото и психическото здраве - особено сред младежите и подрастващите.