В последно време една нова тенденция набира все по-голяма популярност в модните среди и коафьорския бизнес. Иде реч за т.нар. "велатерапия", или изгаряне на цъфтящите връхчета на косата посредством пламък на свещ. Всъщност процедурата не е от вчера. Създадена е в Бразилия и придобива световна известност през 60-те и 70-те години на миналия век.

Днес сред най-ревностните й фенове и защитнички са моделите Алесандра Амброзио и Барбара Фиальо.

Алесандра Амброзио
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Какво представлява самата технология на изгаряне:

Взема се кичур коса, усуква се плътно, с пламък на свещ внимателно се минава по цялата му дължина, като така се изгарят стърчащите от кичура краища.

Мненията относно ефективността на този метод са спорни

Според една част от гилдията на фризьорите велатерапията придава на косата гладкост и свежест, спасявайки я в същото време от така досадния цъфтеж по връхчетата на косъма. Според други обаче този метод по-скоро носи вреда на косата, отколкото полза.

"Това е най-лошата идея, измисляна някога", споделя известният стилист на знаменитости Matt Fugate. "Всеки, който е запознат със структурата на косъма добре знае, че този вид процес съсипва връхния слой на косъма, а това води до изтъняването и отслабването му, правейки го много по-уязвим на негативното влияние от околната среда." Ето защо, за да не се стигне до необратимо изсушаване и изтощаване на косата, най-доброто, което Fugate препоръчва на своите клиенти, е правилното изпозване на подхравнащи маски за коса и редовното подрязване на връхчетата с ножица.

Факт е, че в момента се вихри истински пожар от дискусии в интернет относно ефективността, ползите и негативите от въпросната технология. Нещо повече – Instagram e наводнен от фотографии на дами, които подлагат косите си на велетерапия, демонсрирайки как изглеждат преди и съответно след процедурата. Е, независимо дали на вас този метод ви допада или не, истината е, че всеки има право на личен избор и мнение. 

Снимка: Instagram

Вие, момичета, бихте ли се съгласили с лекота на това огнено бразилско разхубавяване на косата си?