Очарователни са! – чуваме често да споделят приятелите ни за лунички, осеяли носа, бузите, челото, раменете на някого. И макар околните да ги харесват, собствениците им рядко се радват. Ако и вие не сте склонни да се примирите с този дар на природата, има няколко неща, които може да направите, за да ги изсветлите и да не се забелязват.

Какво представляват луничките?
Някои хора имат лунички, които изсветляват през есента и зимата, но винаги се връщат през лятото. При други интензивността им не се променя. Луничките изчезват с напредване на възрастта, тъй като с годините кожата доста се променя. Те могат да бъдат в различни нюанси - червеникави, жълти, жълто-кафяви, светлокафяви, кафяви и т.н. Не забравяйте, че причина за луничките е натрупаният меланин. Той се произвежда, когато има провокация от слънцето. Затова не пропускайте да се намажете със слънцезащитен продукт, преди да излезете навън. В противен случай рискувате, без дори да искате, да увеличите броя на своите лунички и яркостта им.

Как да ги премахнем с природни средства?

Лозови сълзи
Лозови сълзи - така се нарича течността, която излиза от свежите лозови пръчки, когато бъдат срязани. Те могат да премахнат лунички, които не са силно изявени и не са много на брой. Може да нанесете от този извлек директно с пръсти, ако имате лоза в градината или на терасата, или да съберете повече течност на веднъж. Луничките се обтриват 2-3 пъти дневно, докато започнат да избледняват.  

Сок от краставица