Черните точки (комедони) се появяват по кожата, когато в порите се натрупа много себум, мъртви клетки, остатъци от използвана козметика и прах от заобикалящата ни среда. Тези недостатъци на кожата са характерни предимно за по-мазна кожа. При нормална кожата отделеният себум се разпределя равномерно, докато при по-мазната се натрупва в порите, а излизайки на повърхността, допълнително се окислява.  

За доброто им почистване е нужно да се направи и добър пилинг. Така нечистотиите се премахват в дълбочина, а не само от повърхността на дермата. За основно почистване е добре да изберете медицинска процедура с екстракция. Като допълнителна грижа може да заложите на лесни домашни маски с няколко достъпни продукта.

Снимка: iStock

Продукти за маската:

2 с. л. прясно мляко
2 кафеени лъжички желатин

Желатинът се залива с прясното мляко и се остава да набъбне. Необходимото време е 10 минути. Сложете съда на водна баня в по-голям съд с гореща вода. Важно е да не попада вода в желатина, както и да не го слагате да завира, защото това ще спре действието на продукта.

Разбъркайте добре с дървена лъжичка. Нанесете върху лицето с пръсти, четка или с шпатула. Изчакайте да изсъхне. Докато това се случва, ще усетите приятно стягане на кожата. След като изсъхне добре, започнете да отлепвате. Получава се добър пилинг ефект, при който порите се почистват и изчезват всички черни точки.

За максимален ефект, преди маската може да си направите парна баня с вода и няколко стръкчета лайка. Парите отварят порите на кожата и позволяват почистването да стане по-лесно.
Прилагайте маската веднъж седмично. Може да нансяте и само върху зоните с повече комедони – носа, челото или др.