Според учителя Петър Дънов „всичко е написано на човешката брада“. Острата V-образна форма на брадичката е белег на висок ум, устойчивост на волята и чувствата. Вдлъбнатата брадичка е присъща на интелигентните натури. По брадичката можете да отгатнете и възрастта на човека. Контурът на младежкото лице, например, е овален с високи скули и добре очертана брадичка. Извивките от скулите до ръба на носа са гладки, без хлътване. V–образната форма на лицето е символ на младостта. 

„Отпечатъците на възрастта са изразени най-ясно в долната част на лицето. Там то губи очертанията си, V-образната форма се обръща надолу и става четвъртита. Процесът на клетъчното деление след 25-30 г., чрез който кожата се обновява, се забавя и намалява. Първо, се появяват фини линии около очите и устата, а с напредването на възрастта хлътват бузите и/или увисват. Признаци на стареене се появяват паралелно върху ръцете, както и около брадичката.” – обяснява д-р Анелия Здравкова от клиника Jewel Skin. Тя е на мнение, че е добре на брадичката да се обърне специално внимание, тъй като с времето контурът се променя, а това води до промяна на цялостния израз и излъчване на лицето.

Замислете се сега кога за последно обърнахте внимание именно на брадичката си. Грижим се за околоочния контур, слагаме крем на ръцете, втриваме нощен серум, за да се предпазим от бръчките. Но брадичката като че ли остава встрани от ежедневните грижи. Оказва се, че я пренебрегвате, нали?

С времето върху брадичката се появяват няколко видоизмененията - грапавини (брадичка като портокалова кора – “peau d’orange”), хлътване, марионетни бръчки и провиснали устни ъгли, които могат да придадат уморен и вечно недоволен вид на жената.  

Как да оформим брадичката и да коригираме овала на лицето

С годините брадичката при някои дами се повдига нагоре или се появява неприятно увисване, познато като „двойна брадичка“. Тази трансформация може да бъде коригирана  с обемно заместване (хиалуронов филър) или с ботулинов токсин. Ботоксът се инжектира дълбоко в мускула и отслабва съкращаването му.  

Двойната брадичка може да се коригира и с лазер от последно поколение, който работи с радиочестотен ток. Процедурата продължава само 40 минути. Лазерът коагулира само тези влакна, които са остарели, отпуснати и накъсани, а топлината буквално ги изпарява. И тъй като природата не търпи празно пространство, на мястото на старите се създават нови. 

“Няколко процедури с радиочестотен лифтинг  обновяват колагеновите влакна и водят до  стягане и уплътняване на кожата. Тъй като лазерът стопява ефекта на филърите, е разумно процедурите да се разделят във времето. Първо се прави серия от радиочестотен лифтинг, след това ефектът се подсилва и затвърждава с мезотерапия, филъри с хиалуронова киселина и ботокс. “, обяснява д-р Здравкова.

Последният хит в естетичните процедури са т.нар. МD Codes на гуруто на естетичната медицина - бразилския пластичен хирург д-р Маурицио Де Майо. МD Codes са ‘‘вълшебни“ точки, в които се инжектират дермални филъри, чрез които се постигат естествени резултати, съобразени с индивидуалните особености на всяко лице. Чрез филър в определени точки може се промени емоционалното изражение на пациента - да се направи така, че лицето му да се усмихне, ако е било с по-мрачно и сериозно излъчване.