В резултат от комбинирането на токсини и мазнини се създава лепкава субстанция, скрита под черния оксидиран връх, който се вижда и се подава навън от повърхността на кожата, известен като черна точка. Ако имате мазна или комбинирана кожа, означава, че имате предразположение към натрупването на мазнини в порите, а оттам и до появата на т.нар. черни точки.

#Доверете се на козметичните продукти с Ретинол
Козметиката против комедони съдържа ретиноиди – специални съединения с витамин А, притежаващи способността да успокояват мастните жлези, да намаляват лепкавостта на клетките и да запазват порите чисти. В дерматологията ретиноиди като третиноин и диферин се използват за лечение на акне и други кожни заболявания. Затова козметиката, съдържаща тези компоненти е ефективна за всеки тип кожа, а кремовете с третиноин даже продотвратяват появята на акне и комедони, ако след лечение се спазват всички препоръки.

#Използвайте ексфолиращи средства
Друго решение на проблема е редовното използване на ексфолиращи средства. Пилинг агенти като гликоловата и салициловата киселин имат ствойството да изсушават прекалено вискозните пори. Те, също така, имат антибактериално действие и предотвратяват натрупването на мазнина в порите. Ако кожата ви е мазна или комбинирана, прилагайте пилинг поне два-три пъти в седмицата, но не и повече, за да избегнете риска от зачервяване или лющене на кожата.