Красивата коса за човешкото лице е като рамката на картина - придава завършеност и привлекателност. Дългите коси на жените от древността са символизирали магическа сила и генетична устойчивост. Буйната коса продължава да се харесва и днес като щедър дар от природата.

Косата може да се изтощи от много фактори - слънце, море, боя, стилизиращи средства, хлорирана вода, замърсен въздух, гладуване. Въпреки това, има какво да направите, за да я съживите и да върнете блясъка й.

От широко прилаганите домашни средства срещу суха и изтощена коса най-лесна е маската със зехтин. Достатъчни са 1-2 с.л. зехтин в една купичка. Пръстите се потапят в зехтина и след това се втриват в скалпа, докато се нанесе целият зехтин върху косата. Разбира се, по-дългата коса ще погълне много повече зехтин. Сложете полиетиленова шапка за баня и със сешоар леко я затоплете отгоре. След това завийте главата с хавлиена кърпа. Останете така около 20 минути. От тази домашна процедура косата изглеждат много "жива".

Редовен масаж на скалпа с пръстите на двете ръце е особено ценен за укрепване на косата и стимулиране на нейния растеж. При това разтриване се подобрява кръвообращението на нивото на скалпа, което е полезно за космените фуликули. Масажът действа успокояващо на нервната система, регулира мастната секреция и подобрява структурата на космите. За тази цел наклонете главата напред и я обхванете с дланите отстрани, като пръстите се допират на тила и започнете с пръсти да притискате кожата на главата с кръгови движения. Пръстите придвижвайте в различни посоки по цялата глава. Масажът ще ви отнеме само 2-3 минути.

Естествено, ако искате косата ви да расте, да бъде бляскава и гъста, трябва да се храните пълноценно, което означава - косата има нужда от витамини В, А, Е и минералите силиций и сяра, които се намират в бобовите храни, пълнозърнестото брашно, месо, риба, яйца, ядки, мляко, зехтин, ленено масло. Не трябва да се пропуска и добрата хидратация, което означава редовно пиене на вода около 1,5 л всеки ден.

Многообразието от шампоани, балсами, гелове, маски, кристали, пяна за коса, предлага средства за вякакъв вид третирана и изтощена коса. С помощта на правилно подбрани средства можете да укрепите и да придадете на косата си здрав и красив вид. Авангардна грижа за видимо изтощена и суха коса, груба на пипане, без блясък, избледнял цвят и сцепени крайща предлага L’Oreal PARIS със серията Pro Fiber, която се използва в сертифицирани фризьорски салони. Допитайте се до вашия стилист-коафьор, за да научите повече за индивидуалните ви нужди и необходимите за вашата коса грижи.