Гледането на филми в киното по принцип е едно от най-безопасните неща в живота, които можете да правите - но не и за лицето.

Гледането на любимите филми може да ускори признаците на стареене на лицето, предупреждава проучване, цитирано от британския "Дейли Мейл".

Шведските експерти зад проучването смятат, че страховитите емоции, които изпитваме, докато гледаме ужаси или трилъри, както и смехът по време на комедиите, могат да допринесат за засилване на бръчките на лицето.

Проучване сред 2000 души установява, че зрителите изкривяват лицето си от страх 20 пъти по време на филм на ужасите, докато трилърите водят до напрегнато, изненадано или шокирано изражение на лицето 50 пъти.

Снимка: iStock

Междувременно комедийните филми оказват още по-силно влияние върху лицето, като човек се усмихва и смее 115 пъти по време на комедия.

Д-р Хари Синг от козметичната компания "Foreo", който е ръководител на изследването, заявява, че шокираните изражения и примигването могат да доведат до набръчкване на лицето и бръчки под очите, което за 5-годишен период може да доведе до 50 процента по-осезаемо засилване на бръчките.

Смехът влошава бръчките под очите и бръчките около устата с 40 процента.