Модерните напоследък филъри
Филърите (от английски Fill – напълвам) представляват гъсти прозрачни гелове, които най-често са пълни с хиалуронова киселина. Те се инжектират с фини иглички под бръчките, като ги изпълват, повдигат и изглаждат. С тях се възстановява обема на кожата, на скулите, бузите, брадичката и устните.

Видове филъри
В света на естетичната красота съществуват 3 вида филъри. Първите и най-разпространени са временните, които заместват естествената тъкан. Базирани са на колаген или на хиалуронова киселина. Ако решите да си инжектирате от тях, то трябва да знаете, че продължителността им е от 3 до 6 месеца, в зависимост от способността на кожата да разгражда. Вторият вид попълване на бръчки отново е временно, но разликата е, че то стимулира образуването на нова тъкан. Поставят се за период от 6 месеца до 1 година. Третият вид филъри са практически неразградими, тъй като не реагират с кожата, което ги прави вечни.

Преди да поставите последният вид филъри, най-добре пробвайте как кожата ви ще реагира на тези с хиалуронова киселина, тъй като 

Хиалуроновата киселина е естествена субстанция
По принцип присъства в човешкото тяло. Тя е класифицирана като гликозаминогликан, който помага на кожата да изглежда млада и хидратирана. С възрастта съдържанието на хиалуронова киселина в кожата намалява, което води до поява на бръчки и състаряване.

Субстанцията играе и важна роля за подвижността и гъвкавостта на нашите стави – тя е важен компонент на синовиалната течност в ставите, която спомага безпроблемните движения.

50% от цялото количество хиалуронова киселина в организма се намира именно в кожата.

Когато то започне да намалява, тогава се появяват и първите бръчки. Използването на хиалуронова киселина за изглаждането им е метод, който се прилага активно в последните години, заради неоперативния си характер – не се използва скалпел, а игла, с която киселината се инжектира директно под кожата, на местата, на които искаме да бъде въздействано.

Цени
Цените на процедурите варират в различните козметични салони – промоция за попълване на бръчки можете да намерите и за 300 лева, но преди това се уверете, че салонът, в който ще се подложите на процедурата е реномиран. Ако не попаднете на промоция, цените се движат от порядъка на 400 лева и достигат до 700.

Противопоказания
По принцип съвременните филъри не се нуждаят от тест за алергични реакции на кожата. Действието на продукта е почти мигновено. Усещането е за убождане на малка игла, а страничните ефекти се изразяват най-често в зачервяване на мястото на инжектирането и леки подутини, които обаче изчезват за няколко часа.

Не забравяйте преди да предприемете подобна стъпка да се консултирате със специалист, какво точно е най-подходящо за вашата кожа на този етап.