Фейслифтингът е пластична интервенция, при която се повдига кожата на лицето, и така се редуцират бръчките и фините линии. Избират я работещите и заети хора, тези, които не могат (или не искат) да отделят нито много пари, нито много време за по-инвазивни операции. Процедурата има цялостен подмладяващ ефект. Това е важно за много жени, защото лицето е основният елемент за комуникация с други хора. Едва ли някой се харесва повече с бръчки, особено когато се чувства млад по душа.

Бръчките, торбичките и увисналата кожа състаряват лицето. Те са сериозен проблем, който се появява при жените около 40-те години. Точното време зависи от начина на живот, културата на хранене, типа кожа и др. Много е важно преди това да се консултирате с квалифициран пластичен хирург, който ще ви даде най-точна информация как точно да протече операцията според формата на лицето ви, кожата и проблемите, които имате.

Видове фейслифтинг
Видът фейслифтинг, който е най-подходящ за вас, зависи от няколко фактора – години, вид на кожата, еластичност, лицева структура, и не на последно място бюджет, с който разполагате.фейслифтинг

Класически фейслифтинг
При тази процедура се прави разрез зад ушите и слепоочията. След това кожата се опъва и повдига. Хирургът разделя мускулите и подкожните мазнини от кожата и фиксира новото място на мускулните влакна, като ги приближава към ушите. Тази техника се нарича SMAS (повърхностно-мускулна апоневротична система). Излишната кожа се отстранява, а разрезите се затварят с шевове.

Лек фейслифтинг
Прилича на класическия, но местата за реконструкция са шията и челюстите. Излишната кожа, която виси на шията, се отстранява и изпъва също в посока зад ушите.

Фейслифтинг за уикенда (минифейслифтинг)
Мини фейслифтингът е процедура, която може да започне и да приключи за два дни – например през уикенда. Това е най-неинвазиваната и кратка процедура. Извършва се сравнително бързо, както бързо е и възстановяването след това. По лицето се правят малки разрези и се премахва много малко количество тъкан. Тук промените не са толкова осезаеми, както при другите два вида фейслифтинг. Затова тази процедура се използва и препоръчва на по-млади хора, които желаят да премахнат само фини бръчици или леки растежения на кожата.

Неоперативен фейслифтинг
Този метод набира все по-голяма популярност. Използват се лазери, радиочестотни излъчватели и силно концентрирани кремове. Резултатите са сравними с тези при минифейслифтинга. Това е вариант за хора, които имат нужда само от леки корекции.

А след операцията?
Времето, което е нужно, за да видите пълната промяна върху лицето си, зависи от вида на операцията и от последвалото обгрижване на лицето и кожата.

Операцията с класически фейслифтинг обикновено отнема около 5 часа и пациентът изпитва известен дискомфорт и по време, и след операцията.

След операцията кожата е раздразнена, забелязват се синини и отоци. Отминават след първите 3 дни. Една седмица след интервенцията на пациентите е забранено да пипат лицето си, да използват продукти, съдържащи алкохол, да влизат в сауна. Трябва да държат главата си изправена, за да се избегнат всякакви усложнения, които биха могли да нанесат щети по кожата на лицето.

След две седмици всички подутини трябва да изчезнат и спокойно да се върнете към нормалния си социален живот.

Истинските резултати от интервенцията се появяват около месец по-късно. Толкова време е нужно на подкожните тъкани, за да се възстановят.