По време на празничния сезон всички от нас постоянно обикалят от маса на маса, от купон на купон, постоянно ядейки и пиейки нещо. Това е много хубаво – събираме се с приятели и роднини, забавляваме се и се смеем.

Какво правим обаче, ако храната, която сме хапнали преди малко в момента седи затъкната в зъбите ни и се „усмихва” на объркания ни събеседник? От парченца пай между зъбите, до разноцветни петна от кафе и вино до не дотам свеж дъх са някои от последиците от празничните соарета.

Предлагаме ви няколко съвета за поддържане на празничната ви усмивка бяла и свежа.

Проблем: Спаначената салата, която сте яли на обяд е била безкрайно вкусна, но сека имате зелени листа „заклещени” между зъбите

Решение: Ако нямате клечки за зъби под ръка, спокойно има друго решение. Ако ви се струва неловко да носите конец за зъби или клечки в чантата си, винаги може да използвате ъгълчето на визитна картичка, за да се отървете от храна по зъбите си.

Проблем: Червеното вино е прекрасна и предпочитана зимна напитка. Но петната, които то остава по-зъбите и устните ви не са чак толкова прекрасни.

Решение: Потърсете купата с плодовете и „оберете” всички ягоди. Оказва се, че ягодите са натурално средство за много ефикасно избелване на зъби. Те съдържат ябълчена киселина, която помага за избелването. Просто вземете една ягодка, отрежете я наполовина и разтъркайте свежата част по зъбите си и сте готови. Изплакнете и се усмихнете.

Проблем: Лук и чесън и алкохол… чудесно, но няма да е лошо да имате четка за зъби под ръка.

Решение: Просто си пригответе компактна четка за зъби в чантата и не излизайте от вкъщи без нея. Наистина рядко, но в някои аптеки се намират и специални джобни четки, които се продават със паста, която не изисква изплакване.

Ако нямате дъвки под ръка, дъвчете магданоз. Може да ви се струва абсурдно, но е доказано, че суровият магданоз е натурален освежител на дъха, който премахва всякакви други миризма от устната кухина.

Проблем: чакате с нетърпение снежнобяла Коледа, но зъбите ви не ви далеч не са снежнобели… и имат нужда от избелване.

Решение: За нискобюджетно решение срещу потъмнелите зъби, опитайте тази домашна рецепта: забъркайте микс от водороден прекис ( има го във всяка аптека) и сода за хляб. Намокрете четката за зъби с водородния прекис и я докоснете леко до содата за хляб.  Търкайте си зъбите в продължение на 2 минути. Няма много приятен вкус, но има удивителен ефект.