Бамята е широко използвана навсякъде по света и е позната под няколко наименования. В някои места по света е позната като "gumbo", което се предполага, че идва от думата "кингомбо" (quingombo) от португалски. В други райони наричат бамята "дамски пръсти" поради удължената им форма. Това шушулчесто семенно растение е известно навсякъде по света, е достъпно през цялата година и най-вече през лятото и ранната есен.

#Идеална алтернатива срещу акне и бръчки
Бамята е известна с високите си нива на витамин А, витамин С, както и на много други антиоксиданти, което я превръща в чудесен алтернативен вариант за борба срещу бръчките и проблемите на кожата като акне, белези, кожни раздразнения и зачервявания.

#Успешно се грижи се и за здравето на очите
Някои от антиоксидантите, открити в бамята, като бета-каротин, зеаксантин и лутеин, са изключително полезни за очите. Те участват активно и в неутрализирането на свободните радикали в очите, които предизвикват разпадането на клетки в органа, отговорен за дегенерацията на макулата и водят до образуването на катаракта.
Бамята, също така, има свойството да подхранва очите и така да ги предпазва от развитието на различни очни заболявания.

#Как да прилагаме бамята върху лицето си?
Както вече казахме, бамята e не само чудесна добавка към всяка месна или вегетарианска яхния, но тя е и подмладяващо природно средство, което лесно може да се прилага и локално върху кожата.
Най-добрият начин да направите това е, като си сварите бамя, докато омекне до леко кашеста консистенция. Намачква се хубаво и получената паста се нанася върху лицето. Остава се да поседи 4-6 минути, след което се измива с хладка вода. Усещането след това е за чиста, гладка и мека като коприна кожа.