Представете си филм, направен по роман, базиран на реални „семейни” факти за трима братя по времето на Голямата депресия в САЩ и незаконната им търговия с алкохол. Добавете един всестранен талант – Ник Кейв, който да адаптира историята за голям екран и да направи стегнат и хубав сценарий от нея. После не пропускайте и режисьора - Джон Хилкоут. А накрая допуснете, че в ролите са Том Харди, Гари Олдман, Джесика Частейн и... ще получите абсолютно филмово „Беззаконие”.

Сега обаче си представете и филм, в който мъжете са Мъже и честта и принципите им са най-важни, независимо от цената, която се налага да платят, за да ги отстоят. Представете си, че тези Мъже са трима и са братя, които живеят в малка долина във Вирджиния. Да допуснем, че те решат да се опълчат на най-проклетия "специален" областен шериф на света (от онези мазни гадняри, които всички мразят, но най-много се мразят самите те) – Гай Пиърс със страхотна роля и този път - без проблеми с паметта. Замесете сега и една красива бивша танцьорка от Чикаго – да, Джесика, тази прекрасна дама с номинация за "Оскар" от "Южнячки". После си представете най-малкият брат (Шая Лебьоф), който за разлика от онзи в родния фолклор, не е най-смирен, добър, смел и умен, а напротив - има амбициите, но не и коравото мъжко сърце и ум, с които да изпъкне. Нищо, че като всеки по-малък брат иска да е равен и дори да е „по-голям” от батковците си. А също и колко би му било лесно на един такъв пич да се подхлъзне по суетата и колко му е важно да начеше егото си, като се превърне в обикновен алкохолен бос-тарикат тип „обществен враг номер едно”. С хубава кола и скъпи дрехи, направо истински провинциален Ал Капоне. Всичко това не на последно място, за да впечатли една бивша Алиса (в страната на чудесата по Тим Бъртън) – да, многообещаващата Миа Васиковска (която според мен е с доста „измито” киноприсъствие, но карай).

Готови ли сте? Сега пък добавете към горното и представата за Том Харди, но облечен по най-ужасния начин на света – същински реднек-каубой, който и така, пак си остава суперсекси, нищо, че има жестоки белези вследствие на безмилостно прерязано гърло. А може би и заради тях. И се усмихнете лекичко на факта, че за ролята на Форест Бондюрат (run, Форест - gun! или най-големият брат) е бил мислен друг наш любимец – Райън Гослинг, но благодарение на младия Лебьоф, Том си е съвсем на място - обран откъм думи, но за сметка на действията, персонаж. Помислете си, че има легенда за тримата братя (не, няма златна ябълка, нито змей, спрете се вече!), според която те, Бондюрат, са далечни потомци на индианци от племето чероки и са неуязвими, а името им е гаранция за неприятности. Или с други думи - за убийства по особено жесток начин - е така (щракам с пръсти). Дори и знаейки всичко това, пак няма да получите твърде точна представа за „Беззаконие”.

Защото този филм не е от онези, които ще ви замаят със специални ефекти, изненадващ сюжет или с нещо друго „по-така”. Но със сигурност третият общ проект на Ник Кейв, Джон Хилкоут и Гай Пиърс грабва вниманието – не заради кървавите сцени, двойно-тройният (добре де, лицемерният) морал на полицаите, нито заради сплотеното малко общество, в което сблъсъкът на интереси не надделява над факта, че ако барнеш някого от техните, ще си заслужиш тояга. В задния двор. Дори няма да ви спечели с това, че въпросите за семейството и защитата на честта на фамилията (като много събрана каубойска версия на "Кръстникът"), са двигател, но и фон, абсолютна константа, в целия сюжет. Нито с показното на различните методи за правене на уиски. Дори не и с Гари Олдман във второстепенната роля на "голямата клечка от Чикаго". Можете даже и да не обърнете внимание на забавните моменти, които са съвсем естествено вплетени в иначе драматичния, доста кървав и изпълнен с насилие сюжет. Най-малко пък ще ви спечели с леко хипстърската прическа на Форест Бондюрат. Ще ви грабне, защото просто е от онези филми. В които мъжете са Мъже, а жените - Жени. По онзи старомоден и толкова очароващ начин. Но са истински. И за да ви хареса това, няма да ви е необходимо никакво въображение. Но може да си сипете по едно малко уиски. И да си пуснете това:

 

От 7 септември по кината.