В света има около 200 държави, така че разнообразието от учебни програми е голямо. Ето няколко примера от различни континенти.

Австралия
Тъй като държавата се намира в „долната земя“, т.е. в южното полукълбо, лятната ваканция е от средата на декември до края на януари. Учебната година се състои от четири срока с продължителност 9-11 седмици. Ваканциите между тях са по две седмици. Учебният ден е от 9:00 до 15:30 ч. и включва обяд в училището. Една паралелка е средно 18 ученици.

Бразилия
Учебният ден започва скандално рано – в 7:00, и продължава до обяд. Една паралелка е 30 и дори повече чавета, така че лудницата е доста голяма.

Китай
На училище се ходи от началото на септември до средата на юли. Учебният ден е от 7:30 до 17:00 ч. с двучасова обедна почивка. Паралелките са по около 21 души. Преди да отидат да работят в някоя фабрика за смартфони, китайците трябва да избутат поне до 9-ти клас.

Коста Рика
Една от първите държави в Латинска Америка, въвела безплатното образование. Учебната година е от февруари до декември с малка ваканция през юли. През първите 9 години учениците носят униформи. Една паралелка е средно 28 ученици. 96% от хората над 15-годишна възраст могат да четат, което е голямо постижение за Централна Америка.

Франция
Учебната година е от август до юни и се състои от четири срока по 7 седмици с двуседмични ваканции между тях. Учи се от 8:00 до 16:00 с два часа обедна почивка. В една паралелка има средно 23 души. Религиозното облекло е забранено.

Иран
Доста консервативна страна, в която до 18-годишна възраст момчетата и момичетата учат отделно. Освен това на момчетата преподават само мъже, а на момичетата – само жени. Учебната година е като у нас – от септември до юни. В една паралелка са средно 27 души. Религиозното обучение е задължително.

Япония
Учи се от април до март на три срока и съответно с три ваканции. Униформите са задължителни, като има и допълнителни изисквания към прическата, обувките, дължината на полата, грима и т.н. В една паралелка са набутани средно 29 малки, но много ученолюбиви япончета.

Южна Корея
Учи се на два срока от март до юли и от септември до февруари. Учебният ден е от 8:00 до 16:00 ч., като преди тръгване учениците почистват стаята.