Климатикът е най-често използваното средство за прохлада през горещите летни дни. С него се освежава въздуха както в домовете ни, така и в офис сградите. Удобното решение обаче крие много рискове и опасности, които не бива да се подценяват. Понякога просто си казваме – студено е, и леко завиваме голите си рамене с шал. Но какво се случва всъщност?

Постоянната охлаждаща струя, която излиза от климатика, може да стане причина за пареза на лицето. При локално преохлаждане по негативен начин и много силно се повлияват мускулите. Едната част на лицето се обездвижва, а мускулите в областта престават да работят. В тези случаи хората не могат да говорят, да се усмихват, не успяват да задържат вода в устата си, не могат да извършват и дъвкателни движения. Струята възпалява лицевите нерви (фациалис), които реагират със застиване и невъзможност мускулите да се съкращават. Консултацията с невролог в такива случаи е задължителна. Обикновено лечението включва физиотерапия – масажи и упражнения, вливания на системи и прием на лекарствени препарати. За съжаление, въпреки навреме взетите мерки, понякога промяната в лицето от парезата остава своите следи. И дори след време разликата в двете половини на лицето е видима.

Други опасности от климатика

Схващане на врата, болки в кръста, бъбречна криза, настинка, пневмония и плеврит. Климатиците крият и друга малко известна опасност. Нарича се лигионелоза. Представлява остра инфекция, причинена от бактерии, които се разпространяват основно във вентилационните системи.

Когато следващият път просто ви стане леко хладно или усетите, че климатикът духа директно във врата ви, вземете мерки!