Истината е, че когато влезем за първи път във фитнес залата, повечето от нас загубват ориентация и нямат представа откъде да започнат и правят грешка след грешка, доверявайки се единствено на мненията и наставленията на околните. Ето защо ние се допитахме до няколко топ фитнес инструктори за съвет как да постъпим в първите дни на новата ни спортна програма.

#Направете безплатно посещение във фитнес залата
Ако сте решили да се захванете сериозно с фитнес, преди първия ден направете обиколка в залата с уредите, която сте си избрали. Разходете се из салона и помолете фитнес инструктора да ви запознае с функциите на всеки един уред поотделно. Той ще ви обясни кои от тях са най-подходящи за начинаещи и как да се използват. В никакъв случай не се допитвайте и не се доверявайте на съветите на непрофесионалисти. Имайте предвид, че много хора обичат да дават съвети за упражнения, които те самите не могат да изпълняват.

#Решете кое упражнение ще правите, още преди да стигнете до фитнеса
Предварителната подготовка винаги е добра идея. Едно проучване на тренировката в Youtube например ще ви даде по-ясна представа как тя трябва да бъде изпълнена. Освен това предварителната подготовка ще ви спести и множество неприятни моменти като стрес, загуба на време и други грешки. И независимо колко сте подготвени, не забравяйте да се допитате до фитнес инструктора – той затова е там.

#Започнете със загрявка
Тя е изключително важна, за да подготвите, разтегнете и тонизирате мускулатурата си. Добре е тя да трае от 5 до 10 минути, да бъде умерено динамична и насочена към бедрата, раменете и корпуса – това ще ви даде възможност да поддържате добра и изправена стойка по време на работата си с тежести.

#Уред, а не свободни тежести
Фитнес уредът позволява да седнете или настаните удобно тялото си, да го разположите в правилната позиция, да дишате пълноценно и дълбоко, както и да подготвите мускулатурата си за следващите по-сложни етапи от тренировката.

#Не надхвърляйте възможностите си
Направете точните движения на правилните места и ще избегнете сериозна мускулна треска. Доверете се на познанията на инструктора, който ще прецени каква тежест ви е необходима според вашата степен на физическа подготовка и умения. В противен случай може да си навлечете неприятности и проблеми като контузии или болки в мускулите.

#Започнете с леки тежести
Не посягайте от първия ден към тежките гири. Започнете с такива, които тежат от 3 до 5 кг. Започнете бавно и се опитайте да откриете личното си и удобно за вас темпо.

#Правете кратки почивки
Правете кратки почивки, но не повече от 30 до 60 секунди между упражненията. Целта е да се постигне ефективно тонизиране и стегнатост на мускулатурата . Почивка в порядъка от 90 - 120 секунди между отделните серии пък е достатъчно време за възстановяване.

#Разтягайте мускулите
За да избегнете претоварване или възпаление на мускуатурата, през 5 до 10 минути, разтягайте подобаващо тялото. Това ще предотврати риска от наранявания и контузии на работещите мускулни групи.