Ако отслабваме, никой никога не би искал да знае къде отиват всичките мазнини. Нали се случва това, което искаме – просто не е нужно да търсим под вола теле! Но пък от друга страна се оказва, че 150 доктори, диетолози и треньори не могат да дадат логичен отговор на въпроса „Къде отиват мазнините, когато отслабваме?“

Снимка: istockphoto.comНай-честото погрешно схващане за това къде отиват мазнините, когато отслабнем, е, че те се трансформират в енергия. Други смятат, че те се превръщат в мускули – още по-невероятно твърдение, а третата теория гласи, че мазнините се „измъкват“ от тялото през дебелото черво. И трите са напълно погрешни.

Едва 3% от специалистите в областта на диетите и спорта са дали правилен отговор, а той е, че мазнините се трансформират във въглероден диаоксид и вода. Въглеродният диоксид се издиша през устата, а водата се смесва чрез кръвообращението, докато се превърне в пот или урина.


Ето ги и простите сметки: ако загубите 10 кг мазнини, 8,4 кг от тях излизат през белите дробове, а останалите 1,6 кг се превръщат във вода. Звучи невероятно, но почти цялото тегло, което губим, се изхвърля от организма през устата.

Снимка: istockphoto.com

Всички въглехидрати, които организмът разгражда и почти всички мазнини, се превръщат във въглероден диоксид и вода. Същото важи и за алкохола. Същото се отнася и за протеините, освен малка част, която се превръща в урея и други твърди вещества, които се отделят като урина.

Единствената храна, която достига до дебелото черво непроменена, са фибрите.