Мелба на живо - поредицата срещи с местни герои на дизайна, отбелязва своето десето юбилейно издание. На 17 март от 18:30 часа в Генератор публиката ще срещне една от авторките на популярното издание “Аз съм българка”, което прерасна в изложба през февруари - Капка Кънева, галерията за бижута и интериорни аксесоари ФОРМАТ и инкубатора за иновации и устойчив дизайн СмартФабЛаб.

Традиционно Мелба на живо представя на всеки два месеца актуални и интересни със своя подход проекти, селектирани от организаторите Студио Комплект. Гостите на десетото издание ще получат специален плакат-зин  с илюстрация на Даниела Янкова - shadow chaser, и информация за 30-те лектори от 10 издания на Мелба на живо.

Капка Кънева е художник и илюстратор на книги. Заедно с Петя Александрова е автор на изключително нашумялата в края на 2019 г. книга - “Аз съм българка”. Тя представя историите на 40 смели и достойни българки с тежест в историята, нарисувани от 40 знакови български художнички.

Книгата прерасна в изложбата през февруари  - “История в портрети - 40 жени, променили България”, като в нея портретите са отделени от своя литературен контекст и заживяват във визуални разкази. В Мелба на живо 10 Капка Кънева ще говори за подхода си при подбора на другите художнички в проекта и силата на обединението на творците в книжния дизайн.

Ситуирана в стария софийски център, познат повече като квАРТал, галерията за бижута и интериорни аксесоари ФОРМАТ представя различни български визуални творци. Яна Танковска е основният двигател на мястото и тя ще сподели повече за дългия път на ФОРМАТ, как се поддържа подобен сбор от различни дизайнери и как се развива във времето.

СмартФабЛаб започва от мечтата на част от сдружението Трансформатори да си “майсторят сами идеите” и за няколко години се превръща в инкубатор за сътрудничества, в който се създават както макети на студентски проекти, така и се поставя началото на технологични стартъпи.

От реализираните наскоро проекти там са маска срещу замърсения градски въздух и вируси на стартъпа AirLief, както и сгъваемата бутилка Hyperfold. Гости на Мелба на живо 10 са Делчо Делчев и Нона Цекова, които ще разкрият повече за вълнуващите проекти на СмартФабЛаб и резултатите от техните колаборации.