Една вечер преди много години от пълна скука се забих да пия две-три в "Терминал 1", където за първи път чух на живо Ива Янкулова. Беше хипнотично, направо ми прикова вниманието - кавър на "Boris", парчето на BOY. Още тогава интуитивно разбрах нещо, защото ушите никога не лъжат за красивия глас.

През лятото на миналата година, малко след като YVA извади първия сингъл "20 Years Minus 1" от предстоящия й албум и чух демото на "Fearless Tuesday", бях напълно сигурен.

Снимка: Евгений Милов

Дами и господа, нашето момиче Ива Янкулова вече е напълно пораснало. Тя прави всичко, което трябва да бъде направено, обръщайки посоката на фейк трендовете с автентично звучене, каквото последно съм чувал от Кобейн, а това беше през 90-те. Усещането за любовна меланхолия и надвиснала смърт доминира звученето на албума, но - хей - не е ли така и в живота?

Снимка: Евгений Милов

Песните й са лични, авторски, със силна интроспекция. Знаете ли какво е интроспекция? Ива Янкулова я притежава - способност да изразиш неща, които си съзерцавал в себе си, да изразиш душевност с това, което правиш.

YVA влага емоция в дебютния си албум "Fish Tears" - нещо, което не се среща често днес сред изпълнителите, които гонят бързия успех на поп кариери. Ива Янкулова обаче е екзотична птица за българската музикална фауна, приличаща на деликатно и крехко колибри.

Дълги години Ива Янкулова беше позната като модел от кориците на модни списания, но в музиката сякаш вече плува в свои води. Което автоматично е прави перфектна за "24 жени с кауза", които ви представяме през май.

Снимка: Евгений Милов

Какво я провокира да започне да пише песни, да създава музика и да запише най-добрия БГ албум на годината досега? Научваме от специалното видео интервю, което YVA даде за LadyZone.