Във всяка връзка има трудни моменти. Но това, което наистина има значение, е как вие и вашият партньор си взаимодействате редовно - как се разбирате, как си говорите, как прекарвате приятните и трудните моменти заедно.

Д-р Кортни С. Уорън, доктор по философия, психолог и автор на книгата "Да оставиш бившия си" специализира в областта на браковете, любовната зависимост и раздялата. Тя установява, че най-щастливите двойки не избягват конфликтите - те ги преодоляват, като говорят един с друг с благодарност и уважение. Много бракове пък приключват именно заради лоша комуникация и нежелание за промяна.

Ако използвате някоя от тези фрази с партньора си, вашата връзка ще бъде по-успешна: 

1. "Оценявам усилията ти"

Изкушаващо е да се съсредоточите основно върху нещата, които не харесвате у партньора си, и да ги изтъквате при всяка възможност. Но е важно да изтъквате доброто в действията му. Щастливите двойки изразяват благодарност за усилията на другия. Това е чудесен начин да накарате всички да се чувстват ценени.

Подобни фрази:

"Оценявам това, че работиш толкова усилено, за да издържаш семейството ни".
"Благодарна съм ти, че водиш децата на училище, защото това ми помага да свърша нещата сутрин".

2. "Харесвам те"

Най-здравите двойки не само се обичат, но и се харесват. Да обичаш някого е силно чувство на привързаност; да го харесваш означава да го виждаш такъв, какъвто е, и да признаваш качествата, които ти харесват у него.

Подобни фрази:

"Харесва ми, че полагаш усилия да изглеждаш добре." 
"Харесва ми страстта, която влагаш в хобитата си."

Как Диана и децата подкрепя Тервел Пулев - вижте във видеото


3. "Помогни ми да разбера по-добре това"

Всички ние имаме различно възпитание, уязвимости, ценности и убеждения, които оформят начина, по който смятаме, че трябва да се развиват взаимоотношенията. Ако партньорът ви реагира на дадена ситуация по начин, който не разбирате, да му кажете, че искате да го опознаете по-добре, е ключът към разрешаването на конфликта и сближаването на по-дълбоко ниво.

Подобни фрази:

"Не знам защо това толкова те разстройва. Моля те, помогни ми да видя твоята гледна точка."
"Искам да се справим с това заедно, а за да го направя, трябва да те разбера по-добре".4. "Слушам те..."

Несъгласията са неизбежни, но е важно все пак да се подкрепяте взаимно чрез активно слушане. Когато проявяваме емпатия, че само слушаме, но и чуваме, и разбираме партньора си. Трябва да сте готови да преустановите желанието си да бъдете винаги "прави". И да давате възможност партньора ви да изкаже неговата гледна точка. 

Подобни фрази:

"Сега ще спра да говоря и наистина ще се опитам да чуя теб и твоята гледна точка".
"Искам да чуя твоята гледна точка за нещата, дори ако в крайна сметка не сме съгласни".

Как се подкрепят семейство лечеви - вижте във видеото горе. 

5. "Съжалявам"

Когато нещата не вървят както трябва или както са планирани, здравите двойки знаят, че и двамата партньори имат своя роля за тази ситуация. Поемането на отговорност за ролята ни в тези конфликти - и искреното извинение - е от решаващо значение за поправяне на разривите.

Подобни фрази:

"Не ти предадох чувствата си по уважителен начин и съжалявам за това."
"Не ми хареса начинът, по който се държа снощи, но също така трябва да се извиня за това, че избухнах."

6. "Прощавам ти. Можеш ли ти да ми простиш?"

Прощаването е трудно. То изисква да бъдете уязвими, да оставите нещо, което ви е причинило болка, и да промените чувствата си към партньора. Проучванията показват, че двойките, които практикуват прошката, е по-вероятно да се радват на по-дълги и по-удовлетворяващи взаимоотношения.

Подобни фрази:

"Знам, че не можем да променим миналото, затова активно се опитвам да го оставя да си отиде и да продължа напред."
"Направих грешка и се опитвам да си простя. Надявам се, че и ти можеш да ми простиш."

7. "Отдаден съм на теб"

Да бъдеш във връзка е избор. Уверяването на партньора ви, че все още избирате да бъдете с него и да работите върху предизвикателствата, ще ви помогне да създадете усещане за сигурност и стабилност.

Подобни фрази:

"Дори когато времената са трудни, аз все още избирам да бъда с теб."
"Аз съм тук и искам това да се получи с теб. Ние сме екип."

8. "Да се забавляваме!"

Ако можете да изпозлвате хумор в напрегнатите моменти, връзката ви може да стане по-силна, отколкото си мислите. Най-щастливите двойки са способни да разчупят напрежението и да пренастроят настроението, като намерят място за автентична усмивка, глупава закачка или лека шега.

Подобни фрази:

"Трябва да излезем на чист въздух. Искаш ли да направим нещо забавно днес?"
"Знам, че понякога съм много. Нека да си отдъхнем от тежките теми и да гледаме някоя комедия".

Снимка: iStock


9. "Обичам те"

Тази фраза е кратичка, но винаги си струва да го качваме на човека до нас. Вербалното изразяване на романтичната любов един към друг поддържа връзката жива. А когато го казвате, уверете се, че наистина го мислите сериозно.