Мнозина от нас прекарват целия си живот в търсене на щастието. Но каква е тайната за удовлетворение в живота? Според японската философия, наречена икигай, ключът за това се крие се крие в четири основни компонента, чието преплитане води до дълъг и щастлив живот.

На практика, икигай означава "причина да бъдеш", и не се фокусира върху маловажни неща като пари или материални придобивки за постигане на удовлетворителен живот.

Игигай е много повече, това е смисълът на всеки един човешки живот. Нещо, заради което сутрин се будим с усмивка за предстоящия ден и сме мотивирани през целия си жизнен път. Но как да го открием?

Това може да бъде дълъг процес, но постигането му със сигурност ще има мощен ефект върху вас, защото ще ви отговори на въпроса "Какво да правя с живота си?".

Докато повечето хора са склонни да жертват време и здраве за високоплатени професии, които не харесват и ги правят дълбоко нещастни, работата при икигай е, че стреля право в десетката.

Вместо да търсите отговора на въпроса извън себе си, по-добре насочете поглед навътре, за да разберете към каква професия или страст да насочите енергията си в живота. Не пропилявайте голяма част от него, докато разберете какво ви прави истински щастливи.

Снимка: iStock

В японската култура икигай засяга четири различни зони:

1. Какво обичате да правите - страст и мисия

2. В какво сте добри - страст и професия

3. За какво биха ви плащали - професия и призвание

4. От какво се нуждае светът - призвание и мисия

Снимка: iStock

Игигай ще постигнете, когато намерите пресечната точка между гореизброените зони, за да постигнете балансиран и щастлив живот. Така ще работите това, което обичате, за което не само ще ви плащат, но и ще направи света едно по-добро място. Можеше ли да бъде по-добре за вас и всички останали? Едва ли. Сега вече знаете за силата на икигай - действайте, защото няма време за губене.