Поръчването на кафе в чаша за изпът е традиция в много страни по света. Защо тогава италианците отказват да го правят?

1. Да се пие кафе в Италия е ритуал. 

При това от бързите. Понякога се случва буквално за секунди. Малко след като поръчаното кафе е дошло, италианецът е го изпил, буквално на две глътки. Поръчваш, пиеш, плащаш. 35 секунди са достатъчни да си поръчате еспресо и то да бъде направено. Добавете още 5 секунди да го изпиете. Така след общо 40 секунди вече сте една чаша по-бодри!

Снимка: iStock

2. Пиенето на кафе в Италия е време за почивка!

Ще си кажете – какво толкова, така е навсякъде по света. Но малко ще сбъркате. Истината е, че за италианците пиенето на кафе е сакрално действие. Кафето е просто един момент, в който цялото тяло и душа си почиват. То е онова копче, което италианците могат много бързо да натиснат и да се озоват на пауза.

3. Пиенето на кафе в Италия е повод за разговор с непознат.
Тези разговори са като кафето – къси и разтоварващи.

4. Пиенето на кафе в Италия е повод италианците да прекъснат натоварения си ден.
Особено натоварени в работата си, понякога те пият кафе, за да направят пауза между работата върху различни проекти или работните срещи с хора.

5. Италианското кафе не е твърде горещо. 
Ето защо може да го изпиете веднага и не е нужно да чакате да изстине, за да не опарите устните си. То е с точната температура за средно горещо кафе.

По тези причини италианците са абсолютно уверени, че не биха променили традицията си да пият кафе винаги в порцеланова чаша и никога да не взимат напитката за изпът.