Лимецът e древна зърнена култура, т.нар. дядо на съвременната опитомена и променена пшеница. Именно той е онова хубаво растение с тънко, здраво стебло и сбит клас, което е растяло в областта на Плодородния полумесец (днешна Югоизточна Турция) и е дало началото на одомашняването на пшеницата.
Лимецът дава по-малко добив от посевите с хибридна пшеница, но хранителните му свойства са в пъти по-високи от нея. Като оставим настрана истерията около био и еко продуктите, лимецът е един наистина вкусен, устойчив на модификации продукт. Tой се отглежда без пестициди, защото не боледува. Освен това може да даде много ползи на организма.
Тестото с лимец може да ви изненада с несвойствени за бялото брашно тежест и лепкавост. Това е най-вече заради различното естество на глутена в него. Не е като в пшеницата и не е токсичен. Поради същата причина крекерите с лимецово брашно няма да бухнат, а ще са по-скоро като тънки бисквитки. Ще имат и една приятна за езика зърнистост.