500 години преди да се роди Христос доматите вече са били на трапезата на ацтеките. Дали с раждането си господния син е благословил страната ни, или причината е друга, но условията в България са изключително подходящи за отглеждане на домати. Климатът като цяло е сух, заради което доматите нямат поражения от гъбички. Фауната е богата, благодарение на което няма нужда от използване на инсектициди - птиците и другите животни, както и някои градинарски специфики, позволяват борбата с насекомите да е лека. Това гарантира възможност за чисто отглеждане на този зеленчук, което пък е гаранция за неговите високи вкусови и здравословни качества.

Знаете ли, че освен червени и жълти, има и сини домати, и не става дума за патладжани!?

Те са открити в джунглата на Амазонка и е трябвало да мине известно време, докато култивирането им стане успешно. Малки, безвкусни и дори леко отровни в миналото, цветът им е наситено син до виолетов. Причината е антоцианът, който успешно се бори с образуването на ракови и друг тип деформирани клетки. С времето са създадени нови сортове, които са вкусни и високоустойчиви срещу неблагоприятни условия. Черните домати всъщност са червени, на които при узряване хлорофилът не се разрушава и изглежда кафяво-червени.

Снимка: iStock

Консумацията на домати може да намали риска от рак на простатата при мъжете. Дължи се на съдържанието на фитонутриента алфа-томатин в тях. Той помагат на тялото да се справи с вече мутиращи клетки.

Скорошно изследване пък показва, че заради ликопена в доматите, жените, които хапват достатъчно количество от тях, стават по-малко податливи на остеопороза и имат по-здрави кости.

Как да изберем перфектния домат:

#  Погледнете цвета на мястото, където е дръжката.
#  Ако там все още е бяло до зелено, значи доматът е откъснат между 7 и 10 дни.
#  Ако е зелено-кафяво - доматът е на 3 седмици.
#  В случай, че мястото е изцяло кафяво, значи доматът е откъснат преди повече от три седмици, при това неузрял, и е съхраняван на тъмно, за да не презрее.
# Не слагайте доматите в хладилника. Това не само спира процеса им на зреене, но и влошава качеството им и ги лишава от така апетитния аромат. 
# Ако сте си купили неузрели домати, но нямате търпение да им се насладите, сложете ги в хартиена  или текстилна торба, в която има и ябълка. Отделеният етилен ще ускори зреенето.