Ваня Рахнева е един от участниците, който получи престилка, за да продължи в MasterChef. Tя е на 46 г., от Сливен. В момента е адвокат, но мечтае за собствен ресторант след MasterChef.

Разкажи ни малко повече за себе си.
На 46 години съм, но само по лична карта. Някои хора държат на възрастта, на ръста и килограмите, аз ги смятам за относителни показатели. Имам две деца - син Васил на 27 г. и дъщеря Анджела, която през април ще навърши 19 г. Разведена съм, децата съм ги отгледала сама, както по време на брака, така и след него. След време ще разбера дали съм си свършила добре работата, засега съм повече от доволна. Харесвам живота си, смятам го за интересен, правила съм това, което искам и харесвам, учила съм това, което исках, работила съм това, което съм искала и обичала. Имах страхотно детство. Никога не съм била кротка, сега е същото положение. Завършила съм висше образование, едното ми е специалност „Педагогика на девиатното поведение“, а другото е „Право“.

Станах старши разследващ в Отдел БОП, след като закриха ГДБОП, преминах в сектор „Криминални престъпления“ в СДВР. На по-късен етап взех решението да напусна системата и да стана адвокат, което работя в момента. Нещата, които обичам да правя, са готвенето и, разбира се, яденето. Обичам изкуството. Моята мечта е да имам ресторант, който ще се отличава със своята концепция, ще е мястото, където да нахраниш душата си с всички сетива.

Правила съм и правя това, което искам и обичам. Същото е и по отношение на хората - около мен са били, са и присъстват хора, за които има основателни причини, с някои по кръвна линия, а с други просто сърдечна. Имам безценни приятелства още от детството ми, съхранени и още по-силни днес, от студентските години, от полицията и такива, дето му се вика по неведоми пътища.

Кое е първото нещо, което сготви в живота си?
Прясно зеле с домати. Не се ядеше от сол! Да съм била на 8 г. някъде. Вкъщи явно е имало зелка, за да реша точно това да сготвя. За начина на приготвяне попитах бащата на една приятелка. Той ми каза как да сготвя зелето и да сложа сол на вкус. Докато готвех, постоянно опитвах яденето и все ми беше безсолно, та така го солих, докато се сготви. Беше нещо като бургаските солници с мирис на зеле. А циганските баници и сандвичите са първите ми кулинарни опити, но това вероятно е било при всяко дете.

Защо реши да участваш в MasterChef? Какво смяташ, че можеш да покажеш?
Както казах на приятелките ми, в пристъп на лудост се записах да участвам в MasterChef! Това не ми е било мечта или цел, просто си бях казала, че трябва да следвам знаците, да се вслушвам в себе си, в желанията си. А рекламата за предстоящия сезон и записването на кастинг направо ме преследваше! Имах подкрепата и на приятелките ми. Предаването е позитивно, такова, което с дъщеря ми сядаме да гледаме заедно и с удоволствие обсъждаме.

Успя ли вече да научиш нещо ново (кулинарна техника, обработка на продукти, друго)?
Работата с агар агар, което между другото не е нещо, което харесвам. Кошмарът в кухнята за мен е телешкото месо. За него имам само теоретична подготовка за различните степени на изпичане. Единствено на тартар го обичам и така съм го приготвяла, яла съм го приготвено до степен rare, а всичко останало над средно изпечено го усещам като подметка и не бих си правила труда да го приготвям и да го ям. Всички сме играчи, играчи в състезанието, играчи в живота, в отношенията.

Кой от журито ти се струва най-взискателен и защо?
И тримата са много взискателни, но въпреки това мисля, че само Chef Михалчев би хапнал нещо изглеждащо по-просто, нещо приготвено на тенекия, на плажа, върху вестник, нещо завито в листа и заровено в земята. Или пък смок на шиш, изпечен на огън край някоя река, речни раци, сварени направо в кофата, знам ли, такова ми е усещането. И тримата са много различни, което всъщност е готиното.

Мотото на MasterChef тази година е „Добрият вкус“ – с какви подправки можеш винаги да подобриш вкуса на ястието/ кои използваш най-често?
Обичам подправките и не ги пренебрегвам, а напротив - експериментирам с тях. Но за мен най-ценната подправка, тази, без която не мога, е солта! Щипка сол прави чудеса!

Сподели ни своя любима рецепта, с която смяташ, че може да спечелиш 100 000 лева. 
Не мога да ви споделя рецепта, с която бих могла да спечеля 100000 лева, все пак тази сума не е малка, предпочитам да инвестирам с рецептата си.