Габриела Цулин е автор и фотограф в кулинарния блог www.gabrielatsulin.com - една истинска здравословна сладкарница във виртуалното пространство. Но тук може да откриете и рецепти за хляб, основни ястия със свежи продукти, предложения за обяд в офиса, а отскоро дори и ревюта на книги.
Каним Габриела в поредицата на bistro.bg "В кухнята на...", в която гостуваме на кулинарни блогъри и сладокусници, защото искаме да разберем къде всъщност тя забърква тортата сахер без брашно и как се прави кафеено-канелен шоколад.
Защо реши да имаш свой кулинарен блог и как се развива той във времето?
Реших да имам свое виртуално местенце, където да споделям вкусни рецепти, вместо да ги записвам по тефтери. С времето се превърна в нещо повече от кулинарен блог. Публикувам пътеписи за нещата от живота си, които ме правят щастлива и ме карат да се усмихвам. Само преди броени дни открих и нова рубрика – за книги.
С времето развих блога доста. Всеки човек трябва да се развива! Не може да бъдем като стръкче цвете, посадено в пръстта, без да можем да вървим напред. Аз се радвам, че вървя напред. Може да е бавно, но поне е в правилната посока, надявам се!
Колко струва да се храниш здравословно – като време, продукти, избор, въображение?
Да се храниш здравословно не е скъпо, стига да не избираш скъпи и изчанчени продукти. За мен здравословната храна е всичко онова, което приготвяме сами. Времето за приготвяне на здравословна храна не е повече от времето за приготвяне на нездравословна. Здравословното хранене и начин на живот се случват първо в главата. Тогава, когато започнеш да мислиш какво да ядеш и по колко – тогава говорим за здравословно. Когато започнеш да пренебрегваш всички лъскави и пакетирани продукти по рафтовете на магазините, когато предпочетеш дадена полезна храна пред вредна.
Изборът на продукти и рецепти идват според разбиранията на хората. Моят избор е да се храня с по-малко въглехидрати, повече мазнини, да пия много вода и да спортувам всекидневно.
Пред печката или пред огледалото – къде прекарваш повече време?
Навсякъде – и пред книгата, и в залата, и пред фотоапарата, и сред природата. Гледам да балансирам! Живеем в свободен свят. Свободата е изключително ценна. Свободата да правим това, което желаем и това, което ни носи удоволствие, което ни усмихва и ни кара да летим в облаците. Готвенето е една от крайно необходимите съставки, за да живеем. Животът е като готвенето - сладък, солен, горчив и пикантен. Трябва да има от всичко по малко. Животът е едно пиршество!
Как изглежда твоята кухня – опиши ни я.
Слънчева, зелена и ароматна! Готвя всекидневно и по много, нищо че сме двучленно семейство. Обичам разнообразието и поради тази причина готвя по няколко неща всеки ден. Точно от тук идва и експлозията на аромати у дома. Зелена е, защото шкафовете и всички прибори и приспособления са зелени. Слънчева е, защото е светла, с южно изложение и огромни прозорци през които светлината влиза, сякаш я сипват с кофи през прозорците.
Кои са любимите ти чаши и чинии?
Нямам такива – всичко ми е скъпо, любимо и ценно, защото е подбирано с любов и огромно желание.
Кои са най-интересните ти уреди и посуда в твоята кухня?
Имам много уреди - слоу кукър, мултикукър, уред за пържене с въздух, сокоизтисквачки, блендери, всички най-модерни уреди на „новото“ време. Всички тях използвам ежедневно и не мога да кажа, че един ми е по-любим от друг, или че ми върши повече работа. Посуда купувам от всякъде, стига да ми хареса. Имам посуда, закупена от битаци, магазини за левчета, от къде ли не. Където и да ходя, се прибирам с по нещо. От остров Закинтос например се прибрах с няколко стари дъски.
Имаш ли предмети с някаква история в кухнята – лъжица от баба, дъска за рязане от Занзибар?
Имам много предмети, като по-голямата част от тях не помня от къде са. Лъжица от баба нямам, но имам много покривки с дантели и каренца.
Колко често чистиш и подреждаш в кухнята?
Всеки ден по няколко пъти. Винаги вървя с микрофибърна гъба и препарат в ръка. В това отношение съм доста педантична. Веднъж ми казаха, че вкъщи има повече препарати, отколкото в магазина. Вкъщи няма мивка, пълна с неизмити съдове или трохи по плота и пода. За мен това е абсурдно. Не разбирам жените, които държат кухните си мръсни.
Когато снимаш приготвеното за блога си, кои са основните принципи за кадриране, които следваш?
Снимането на храна е цяла наука. Хората, които си мислят, че да снимаш храна е лесно – грешат. Някой ден ще направя публикация за снимането на храна и ще споделя с вас. Не може да се опише с няколко думи.
Как избираш и съчетаваш приготвенето с чиния, салфетка и друга декорация?
Трудно и бавно. Сменям, заменям или купувам нови пропсове за целта. Не е лесно начинание. Понякога дори се отказвам и отменям за друг ден и час, защото не мога да осъществя това, което желая.
С какво най-често посрещаш гостите си?
С крехко месо и ароматен десерт.
В кухнята не можеш без...?
Кафе. Това е напитката, с която започва всеки един мой ден.
Коя твоя рецепта ще споделиш специално за bistro.bg?
Рецепта, включваща кафе.
Кафеено-канелен шоколад
Нутриенти в цялото количество крем:
Белтъчини: 4.00 грама
Мазнини: 22.00 грама
Въглехидрати: 8.00 грама
Калории: 255.00 kcal
Продукти:
110 грама авокадо
1/4 чаена лъжичка канела
1/2 чаена лъжичка нес кафе
5 грама пчелен мед
хрупкави парченца от хинап за поръсване
Продукти:
1. Издълбайте авокадото и го сложете в купа.
2. Намачкайте го добре с вилица.
3. Добавете канелата, кафето и меда.
4. Разбъркайте до образуване на хомогенна смес.
5. Прехвърлете сместа в купичка.
6. Поръсете с хрупкави парченца хинап.
Приятен апетит!