Коледа ухае на канела, на портокали, на прясно омесен хляб. Коледа е в светлините, във вкуса и в душите ни. Пуснете я в дома си с много наситени аромати. Предлагаме ви 3 рецепти, в които канелата е ключов продукт. 

 

Канелени звезди

Необходими продукти:

1 ч.л. канела на прах
250 г брашно
100 г кафява захар
40 г какао на прах
200 г краве масло
4 жълтъка

Приготвяне:

1. Смесете брашното, захарта, какаото и канелата и ги пресейте заедно през сито.

2. Нарежете маслото на кубчета и омесете.  

3. Добавете жълтъците и омесете, докато стане меко тесто. Съберете го на топка.

4. Увийте в свежо домакинско фолио и оставете да почине в хладилника за 30 минути. След като минат, извадете и разточете на кора с дебелина 5 мм. Изрежете сладки с форма на звездичка.

5. Подредете в тавата, застлана с хартия за печене. Загрейте фурната до 180 градуса и печете 10 минути. 

Снимка: iStock


Чурос

Необходими продукти:

350 мл вода
50 г краве масло
250 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
слънчогледово олио за пържене

За овалване:
100 г захар
1 ч.л. канела

Приготвяне:

1. Сипете водата в малка тенджерка и добавете маслото. Загрейте на котлон, докато маслото се стопи.

2. Намалете тмогъня и добавете към водата брашното и бакпулвера. Бъркайте непрекъснато с дървена лъжица, за да не стане на бучки. Трябва да се получи тесто с консистенция на пюре. Отстранете от огъня и оставете да се охлади.

3. Загрейте мазнината за пържене. Напълнете кухненски пош със сместа и шприцовайте директно в мазнината.

4. Пържете до златисто. Готовите чуроси поставете върху кухненска хартия, за да се отцедят.

5. Смесете захарта и канелата и оваляйте. 

Снимка: iStock



Греяно вино


Необходими продукти:

350 мл червено вино
150 мл ябълков сок
2 с.л. мед
2 пръчки канела
портокалова кора
шайби портокал

Начин на приготвяне:

1. Сложете в съд виното, сока, канелата, меда и портокаловите кори. Оставете да кипне на тих огън.

2. Варете около 10 минути, за да се смесят вкусовете.

Снимка: iStock