Коледа ухае на канела, на портокали, на прясно омесен хляб. Коледа е в светлините, във вкуса и в душите ни. Пуснете я в дома си с много наситени аромати. Предлагаме ви 3 рецепти, в които канелата е ключов продукт.
Канелени звезди
Необходими продукти:
1 ч.л. канела на прах
250 г брашно
100 г кафява захар
40 г какао на прах
200 г краве масло
4 жълтъка
Приготвяне:
1. Смесете брашното, захарта, какаото и канелата и ги пресейте заедно през сито.
2. Нарежете маслото на кубчета и омесете.
3. Добавете жълтъците и омесете, докато стане меко тесто. Съберете го на топка.
4. Увийте в свежо домакинско фолио и оставете да почине в хладилника за 30 минути. След като минат, извадете и разточете на кора с дебелина 5 мм. Изрежете сладки с форма на звездичка.
5. Подредете в тавата, застлана с хартия за печене. Загрейте фурната до 180 градуса и печете 10 минути.
Чурос
Необходими продукти:
350 мл вода
50 г краве масло
250 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
слънчогледово олио за пържене
За овалване:
100 г захар
1 ч.л. канела
Приготвяне:
1. Сипете водата в малка тенджерка и добавете маслото. Загрейте на котлон, докато маслото се стопи.
2. Намалете тмогъня и добавете към водата брашното и бакпулвера. Бъркайте непрекъснато с дървена лъжица, за да не стане на бучки. Трябва да се получи тесто с консистенция на пюре. Отстранете от огъня и оставете да се охлади.
3. Загрейте мазнината за пържене. Напълнете кухненски пош със сместа и шприцовайте директно в мазнината.
4. Пържете до златисто. Готовите чуроси поставете върху кухненска хартия, за да се отцедят.
5. Смесете захарта и канелата и оваляйте.
Греяно вино
Необходими продукти:
350 мл червено вино
150 мл ябълков сок
2 с.л. мед
2 пръчки канела
портокалова кора
шайби портокал
Начин на приготвяне:
1. Сложете в съд виното, сока, канелата, меда и портокаловите кори. Оставете да кипне на тих огън.
2. Варете около 10 минути, за да се смесят вкусовете.