Стефан Желязков е oт Стара Загора и определя себе си като "предприемач по душа", който иска да разбие икономическите клишета. Неговата страст е джинът и след участието си в MasterChef мечтае да отвори джин-тоник бар в България. Опитвал е над 1000 вида джин, включително от мравки и омари.

Разкажи ни малко повече за себе си. 
На 29 години съм, имам огромна страст към музиката, джина и създаването на концепции, които биха променили гледните точки на хората. С две думи - обичам да разчупвам социалните конвенции и харесвам иновацията. Мечтата ми е да създам бизнес модел, който свързва хората в обща екосистема и искам тестовете на модела ми да започнат в България.

Кое е първото нещо, което сготви в живота си?
Пиле със сметана и броколи и салата „Цезар“ на едно мое гадже, когато бях на 17-18 г.

Защо реши да участваш във формата? Какво смяташ, че можеш да покажеш?
Винаги съм гледал с много голям интерес форматите от различни държави. Тайно винаги съм си мислил колко яко би било, ако съм на тяхно място и какво бих приготвил. Обожавам да готвя и го правя интензивно всеки ден. Затова и като се прибрах тук и видях, че текат кастинги за шоуто, веднага се записах.  

Успя ли вече да научиш нещо ново (кулинарна техника, обработка на продукти, друго)?
Научих много интересни техники от мастър класа на Chef Роу.

Кой от журито ти се струва най-взискателен и защо?
Всички са взискателни и всички имат нещо специфично, на което държат. При Chef Михалчев фактите и техниката са много важни. Chef Токев набляга на балансирания вкус между всички съставки, а Chef Роу е много взискателна към цялостното отношение към готвенето и неизпускането на личния фокус. За нея желанието е много, много важно!

Мотото на MasterChef тази година е „Добрият вкус“ – с какви подправки можеш винаги да подобриш вкуса на ястието/ кои използваш най-често?
Мисля, че кориандър, кора от лайм, розов пипер. Голям фен съм на азиатската кухня и комбинацията от лайм, кориандър и розов пипер просто те пренася в друго измерение.


Сподели ни своя любима рецепта, с която смяташ, че може да спечелиш 100 000 лева.
Още е в процес на измисляне, но би било карамелизирана пъстърва с джинджър и лют мед, нудли с юзу, пяна от лайм и бърза туршия от манго.