Ако само поставяте плодовете и зеленчуците под течаща вода или в съд пълен с вода, за да ги измиете - правите го грешно!
Мръсотията, пестицидите и всички вредни и отровни химикали остават на повърхността.
Учени от университета в Масачузетс правят експеримент, в който сравняват резултатите от 3 различни вида измиване на плодове и зеленчуци.
При първия те се измиват под течаща вода.
При втория се напръскват със специален дезинфектант за измиване.
При третия във водата се разтваря сода за хляб.
Кой метод мислите, че дава най-добри резултати?
Оказва се, че достигането до нормални нива на пестициди става с разтвора със сода за хляб. Накисването на плодовете и зеленчуците в разтвор от вода и сода почиства перфектно повърхността им, унищожавайки пестицидите и отровните химикали.
Как правилно се отмиват пестицидите от плодовете и зеленчуците?
1. Сипете 1 с.л. сода в съда, в който ще миете плодовете и зеленчуците.
2. Налейте 1,5 литра вода.
3. Разбъркайте с лъжица, докато содата се разтвори.
4. Сипете плодовете и ги оставете в разтвора за 12 минути.
5. След това изплакнете с чиста вода.
Правете това дори с продуктите, които белите - банан, ябълка и др. Ако не измиете корите им, мръсотията ще отиде и по самия плод, след като е полепнала по ръцете ви, докато сте белили.