Изследователи от щата Орегон са патентовали нов вид морски водорасли, който има вкус на бекон, когато се готви. Морските водорасли  приличат на полупрозрачна червена маруля. Имат два пъти по-голяма хранителна стойност на къдравото зеле и растат много бързо. Споменахме ли, че имат вкус на бекон?

Според изследователя Орегон Крис Лангдън, неговият екип е започнал да отглежда новия вид, докато се опитвали да намерят добър хранителен източник за ядливите морски охлюви, които са популярна храна в много части на Азия. Екипът на Лангдън установява, че водораслите имат много по-голям потенциал, когато колегата му Чък Томбс посещава лабораторията му и вижда растящите водорасли. Томбс започва работа с Центъра за иновации на храните в университета, който създава набор от храни с морските водорасли като основна съставка. Морските водорасли са били консумирани от хората в Северна Европа от векове.

"Когато ги запържите, те имат вкус на бекон, а не на морски водорасли. Ароматът им е доста силен", споделя Крис Лангдън.

Екипът смята, че веганският и вегетарианският пазар може да има интерес към това свойство. Някои видове червени водорасли се продават в САЩ и сега, но това е различен вид от предлаганите. Лангдън отглежда около 20 до 30 килограма от водораслите седмично, но планира да удвои производството.