Тя се казва Нейка Димитрова, но името й звучи умалително, затова  нарича себе си Нейа. На практика би трябвало и фамилията й да е Аладжова, но родът на баща й по някакви административни причини я е загубил в годините. А „аладжетата“ , съдейки по значението на думата, са пъстри, шарени, весели хора. Такова е било и детството й. Ваканциите минавали в игри, но и в първи срещи с храната и подправките. До ден днешен разказва за „непозната“ самардала. Тя расте в определени райони на страната и мнозина не са чували за нея или я познават под различно име. Латинското й название е Nectaroscordum siculum bulgaricum – наричат я още български меден чесън. Пролетта е моментът, когато растението се появява и тогава може да се консумира в пресен вид. В края на сезона се смила и консервира със сол. Страхотна е за великденските яйца, върху свежа краставица или ароматен бонус към варените и печени картофи.

Снимка: Нейка Димитрова, Личен архив

Въпреки че между многото подобни хартийки у дома, Нейа има и официална диплома за готвач, професионално е далеч от кулинарията. Радиоводещ е в най-голямата музикална радио верига в страната - радио N-JOY. С гласа си влиза в домовете на хората, докато са още в леглото, приготвят децата за училище, шофират към работа или са запретнали ръкави в кухнята. Към момента води шоуто в обедния диапазон по радио N-JOY, така че се изкушава да мисли, че не една или две гозби са били приготвени на фона на казаното от нея в ефир. Случва се да правят кулинарни игри със слушателите и Нейа е установила, че има страшно много хора, които обичат готвенето. А всички знаем, че когато създаваме храната с любов – тя носи истинска наслада.

 

Какво обичаш да готвиш най-често, когато времето не те притиска?

Рядко готвя през седмицата, оставям експериментите за уикенда. Не обичам да се повтарям и да правя едно ястие много пъти, независимо колко добре се е получило. Затова, когато имам време, просто търся ново вдъхновение – меся, пека и украсявам с еднаква страст. От традиционната за семейството ми „месеница“ – изумително пухкаво творение от тесто, масло и сирене,  през всевъзможни комбинации в салатите, апетитно мариновано месо на барбекю или дълго готвено в глинен съд на фурна, та чак до удивително леки и ефирни кремове и ароматни сладки. Напоследък опитвам да си правя периоди на веганско хранене. Дните на пости са много подходящи, ако за пръв път изключвате всички нерастителни храни. В търговската мрежа се появяват интересни продукти, с които да експериментирате. Лично аз пробвам силите си във всички аспекти на кулинарията. Повярвайте ми – невинаги опитите са успешни, но са разтоварващи и приятни.

Имаш ли любима национална кухня? Коя е тя и защо?

Може да се каже, че съм традиционалист и предпочитанията ми клонят повече към националната ни кухня. Тя е толкова богато обагрена от чужди влияния, че сякаш съчетава най-вкусното от всички храни по света. Е, никога не бих пренебрегнала една великолепна паста или пица, естествено!

Снимка: Нейка Димитрова, Личен архив

Но няма как да откажа и фамозните френски макарони, а страхотният американски бургер си плаче за изяждане! В японското суши пък намирам фина съблазън... Сетивата на човек винаги са готови да открият нещо ново, което да се превърне в любимо.

Всички знаем, че любовта на мъжа минава през стомаха. Сподели кое твое ястие е успяло да докосне до толкова мъжката душа, че той да се влюби на момента в теб?

Еха! Само, ако знаех! Винаги се намира някой да се навърта около кухнята, но още не съм разкрила дали всяко ястие, което се майстори вътре, предизвиква интереса на силния пол или някое конкретно. На практика с хубаво месо, ароматен хляб и шоколадов сладкиш винаги съм на прав път.

Ето и едно от предложенията на Нейа от радио N-JOY за свежест и креативност в кухнята.

Ветрило дъга от патладжан, тиквичка и морков

Снимка: Нейка Димитрова, Личен архив

Продукти:

1 патладжан

2 тиквички

2 моркова

зехтин

сол

черен пипер

Приготвяне: Патладжанът трябва да се нареже на тънки колелца, да се поръси със сол и да се остави да си пусне горчивия сок. Тиквичката се реже в единия си край по цялата й дължина, за да не се търкаля и да има упора, след това се правят прорези, в които се слагат парченцата патладжан и морков. Поръсва се със зехтин, сол и черен пипер – другите подправки са по избор. Пече се във фурна до готовност.

Очаквайте съвсем скоро и още кулинарни предложения от Нейа!