В първия ден на изложението DiVino Taste 2017 се насочваме към дегустация само на бели вина, оранжеви и розета. Ако търсиш кое е най-доброто вино за маЙки и маЦки, задължително отиваш на такова събитие с друга майка и мацка. Координацията на вкусовете и усещанията, докато отпиваме, гарантират, че ще открием най-подходящите напитки, които в края на деня връщат силите и на най-уморените майки, а живота на мацките правят още по-прекрасен. Разликата между маЙка и маЦка е само една буква. Но за да намериш най-подходящото вино и за двете, трябва да дегустираш толкова много.

It's wine o'clock

Изба "Марян" предлага малки серии вина. Името на селото, в което се намира избата, е свързано с красивата дъщеря на цар Иван Александър - Кера Тамара. Това е и виното перла в короната на избата. Но ние предпочитаме нещо по-модерно от перли, затов аопитваме оранжевото им вино. То се прави с дива ферментация. "Не се бъркаме много в случването на виното", казват от избата. Ферментират цели зърна, с диви дрожди, без добавени сулфати. Orange barel fermented е втора реколта оранжево вино за изба "Марян".

Снимка: Росица Николова

Виното е с чудесен кехлибарен, искрящ цвят. Ароматът е сложен, плетеница от ядки, сушени и печени плодове и... ябълки конфи, всичко това елегантно допълнено от ванилия и масло. Да, когато опитваш вино, все едно готвиш. Може да правиш асоциации с всички вкусове и аромати, които са ти познати, без да следваш логика. Следваш само сетивата си. Вкусът е нежен, но се допълва от нещо диво. Като да имаш възможността да се насладиш на пълната си свобода, да преоткриеш страстта на пътешествията, да освободиш нещо потискано в себе си и да се насладиш на живота. Вино за майки, особено подходящо за лятото!

Розето на Alexandra Estate (Mourverde & Grenage) -  30 мл в дегустационната чаша, които определено ни накараха да го харесаме. 

Шардоне на Tsarev Brod, 2016 - отпиваме и няма как да не усетим киселата жилка. Всъщност киселият вкус е характерен за белите, млади вина. Киселото при червените означава, че имат потенциал да отлежават. В Levent - траминер с врачански мискет 2017, меко вино, в което се усеща съвсем лека газировка, която гъделичка езика. Ароматите на роза и личе са допълнени с цитрусови и мускатови нюанси. Тези две вина определяме като подходящи за малко женско парти, за подарък, когато отивате на гости при приятелка, за домашно пийване, преди да излезете в събота вечер, за разговор по женски, когато си споделяте неща от миналото и се кикотите.

Nomad Spirit 2016 на Via Verde е изненадата на вечерта. Купажно вино (Sandanski Misket & Muscat Ottonel & Kreatzuda) с много красив, светло сламест цвят. Цветист нос с нотки на индрише и билки, сушена лайка и прясна дюля. Бъбриво вино, перфектно за среща с приятелки. Определено вино за мацки.

Снимка: Росица Николова

Основната серия на избата е Expression - вина, които представят по интересен начин различните сортове, с микс от аромати и цветове. И макар да оценихме красивото водно конче на етикета, виното някак ни избяга и не успяхме да усетим качествата му. Не се закачи за небцето ни и розето "Ooh La la" (каберне фран и каберне совиньон) на Bononia Estate, макар името му да ни привлече.

Вторият ден е ред на червените вина. Търсим този дух в бутилката, който ще ни стопля през есента и зимата, ще ни кара да каним на гости още приятели, да ценим домашния уют, но няма да забравяме и че снежната приказка навън ще бъде още по-красива с нещо червено в чашата.

Снимка: Росица Николова

Живот като на вино

Още от древни времена се знае, че небесните ангели слизат всяка нощ на земята, за да вземат своя дял от бъчвите, пълни с божествената напитка. И понеже крилатите създания са безплътни и скромни, техният дял, наричан „ангелски“ (Angel`s Share) e само няколко процента от обема на бъчвите. Angel's Share Syrah 2016 на „Мидалидаре Естейт“ е нещо, за което и майки и мацки ще искат да благодарят на ангелите.

Снимка: Росица Николова

Hypnose Reserve Merlo 100% 2014 - динамика на вкуса, който започва от кадифена мекота и стига до леката горчивина, която ще усетите отстрани на езика. Определено вино за майки, особено ако са имали тежък ден. Налейте и на мъжа си. Ще му хареса! 

И още скъпоценности в списъка - био вино (мерло и сира) 2015 на Karatzyna Estate и Petite Sarah 2016 на Santa Sarah.

Между дегустациите на различни вина е добре да се хапне парче хляб, за изчистване и баланс на вкусовите рецептори. Или пък вълшебен шоколадов бонбон с лавандула на шоколатерия "Модика", големите цветни макарони на PURE Patisserie, или супер готиното кафе на Dabov... Поувлякохме се май. Но в края на краищата, важното е... да се уважаваме. Да уважаваме и българските вина, които за пореден път доказаха, че са с разкошни качества.