Разхищението на храна означава разхищение на пари и вреда за Земята. През 2014 г. Европейската комисия публикува 10 съвета за ограничаване на хранителните отпадъци. Ако се придържате към тях, може да спестите пари и да допринесете за опазването на околната среда. Но освен да внимавате за годността на храната и температурата в хладилника, има много, при това съвсем практични, начини да използвате повторно нещо,което по принцип изхвърляте на боклука. Ето 5 начина да рециклирате храна... и да направите планетата по-добро място за живеене

В черупките от яйца направете кексчета

Черупките от яйца може да използвате, вместо хартиени кошнички, когато печете мъфини. Измийте половинките и ги поставете в гнездата на тава за мъфини. Напръскайте със спрей за печене или намажете с олио. Напълнете с тесто до ръба на долната половинка. Сложете горната черупка и печете 30 минути на 200 градуса. След това е достатъчно само да махнете двете черупки и ще имате меко кексче с форма на яйце.

Хрупкав чипс от картофени обелки

Картофените обелки също могат да се използват повторно. С тях може да овкусите прясното мляко, когато правите картофено пюре. Измийте ги, сложете в тава, овкусете с подправки - сол, черен пипер, зехтин и изпечете до хрупкавост във фурната. От тях се получава много приятен и вкусен чипс. 

Заместител на кафето от костилки на фурми

Запечете костилките в метална тавичка на котлона за няколко минути. Смелете ги в кухненския робот до фин прах. Може да го използвате вместо кафе или чай в цедката на кафе машина или в кубинска кафеварка. 

Ябълково желе от обелки

Съберете обелките от 5 ябълки и залейте с 1 ч. л. вода. Добавете 1 ч. ч. захар и оставете да ври на котлона. След като захарта се разтвори напълно и водата кипне, прецедете и сипете сместа в бурканче. Така ще имате вкусно ябълково желе, което може да използвате за мазане на филийки и палачинки. 


Брауни в кори от портокали

Ако обелите портокала на две равни половини, може да ги използвате като форма, в която да изпечете брауни. Напълнете ги със сместа и печете за 30 минути на 200 градуса във фурната. Гарнирайте с бита сметана и настъргана лимонова кора.