Модата при храните е преходна. Ще го потвърди всеки, който има фондю, събиращо прах под дивана. ПР компании, агенции по храни, ресторантьорски асоциации и други дават своите предположения какви храни и услуги ще се консумират и търсят през новата година.
Една от заявките е научно проектираните растителни протеини да се използват все повече през 2018 г. Все по-често ще се консумират и храни с активен въглен. От друга страна, добре познатият чай "Ърл Грей" ще изживее своя ренесанс.
Това е дългият списък на всички прогнози за тенденциите при храните и ресторантите за 2018 година.
"Чудотворни менюта" с медицински храни
Използване на отпадъците и цялостно намаляване на изхвърлените продукти
Израелска кухня
Колоритна храна
Вегански десерти
Предястия с пресни, градински зеленчуци
Храни от детството, които предизвикват носталгия по отминалото време
Овесът като ежедневна храна
Менюта от фермата до масата
Винени барове
Mezcal - мексиканска напитка от синьо агаве
Горещ чай Ърл Грей
Домашно отгледани и приготвени подправки
Фестивали на уличната храна
Етнически закуски (бъркани яйца с чоризо, палачинки от кокосово мляко, попара и т.н.)
Здравословни детски ястия
Гхи (пречистено масло)
Заместители на растителни въглехидрати
Билки в ястията
Автентична етническа кухня
Занаятчийски туршии и зимнина
Месни породи животни
Тайландски валцуван сладолед
Напитки с екзотични съставки
Алтернативни подсладители
Черни храни (готи храни)
Снимане на храната за профилите в Instagram/Facebook
Понички с нетрадиционен пълнеж (например ликьор, крем ит Earl Grey)
Гурме елементи в детските ястия
Древни зърна (лимец, амарант, лупина) и правене на традиционен хляб от тях
Домашно приготвени храни и напитки
Чисти храни, подправки и цялостни менюта с местни продукти