Името семла (semla) идва от немското semmel, което се използва за название на най-висококачественото пшенично брашно или грис. В най-южната част на Швеция и шведскоговорящото население във Финландия тези сладкиши са известни като fastlagsbulle, а в Дания и Норвегия се наричат fastelavnsbolle.
В миналото семла е била само обикновен хляб, сложен в купа с топло мляко. В днешни дни шведско-финландската семла се прави от картофено-пшеничено тесто на топка, която се отрязва отгоре и след се пълни със смес от млечна и бадемова паста и сметана. Горната отрязана част служи като капак и се поръсва с пудра захар. Във Финландия често пълнят семлата с конфитюр от ягоди или малини. Семлата е най-вкусна в компанията на кафе или чай. Някои хора все още го ядат от купа, залят с горещо мляко. В домашните версии на сладкиша в тестото му се добавят стафиди или захаросани портокалови корички.
Най-голямата семла тежи 160 килограма и е направена в шведския град Лѝншьопинг през 2001 г.
Традиционна шведска рецепта за семла:
Продукти за тестото:
25g свежа мая
125 мл прясно мляко
2 с. л. счукан кардамон
320 г брашно
1 средно голямо яйце
50 г захар
1/2 с. л. сода за печене
1/2 с. л. сол
100 г меко масло
1 яйце за намазване
За бадемовия крем за пълнеж
100 г бадеми
100 г захар
3 с. л вода
1/2 с. л. кардамон
1 с. л. ванилов екстракт
За ваниловия крем
200 мл сметана
1 с. л. захар
1 с. л. ванилов екастракт
Приготвяне
1. Разтворете маята в млякото.
2. Стрийте семената кардамон и ги добавете към млякото.
3. Сипете брашното, разбитите яйца, захарта, содата и солта. Разбийте с миксер за 5 минути.
4. Нарежете маслото на парчета, добавете го и разбивайте в продължение на 10-15 минути, докато се усвои напълно.
5. Когато тестото спре да лепне и стане много меко и еластично, спрете да разбивате. Оставете да си почине за 10 минути.
6. Разделете тестото на 9 парчета по 70-80 г всяко. Всяко от тях оформете с длани на гладка топка. Слагайте брашно на повърхността, на която работите, за да не залепва.
7. Застелете тава с хартия за печене. Подредете топчетата, като оставяте разстояние помежду им. Покрийте ги с памучна кърпа и оставете да втасват на топло за час и половина.
8. Намажете топките тесто с разбито яйце и печете в предварително загрята на 220 градуса фурна за 10 минути.
9. Оставете да се охладят. Междувременно пригответе бадемовия крем, като смесите смлените на прах бадеми със захарта, водата и екстракта, докато стане паста.
10. С тънък нож изрежете капаче и издълбайте малко количество от хлебната топка. Напълнете с трохи и бадемов крем.
11. Пригответе ваниловия крем, като разбиете всички съставки.
12. Върху бадемовия крем шприцовайте ваниловия крем. Сложете капачето и поръсете с пудра захар.